Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: Innovasjon Norge
Thomas Sørensen
Rejseskribent
Midt i den storslåede norske natur under høje fjeldtoppe og stejle klippesider ligger byen Lom som et natur- og kulturcenter omgivet af landets store nationalparker. Mod syd finder vi Jotunheimen Nationalpark, mod nordvest Breheimen Nationalpark, mod nord Reinheimen Nationalpark og lidt længere mod øst og nordøst Rondane Nationalpark samt Dovrefjell Nationalpark. Kort sagt - fra Lom er der let adgang til enestående naturoplevelser, hvad enten man ønsker at vandre, cykle, ride, padle, rafte eller klatre. Også i bil er mulighederne utallige.
Lom er derfor et sandt knudepunkt, hvor Ottadalen med hovedvej 15 fortsætter nordvest på og Bøverdalen med hovedvej 55 skærer sig sydvest gennem den nordlige del af Jotunheimen på en af Norges nationale turistveje - Sognefjellsvegen. Omkring rundkørslen midt i centrum regner man med, at mere end en mio. biler passerer på årsbasis!
Vi har dog ikke tænkt på at køre videre lige nu, men vil bruge et par dage i byen og dens omegn og indlogerer os derfor på et af byens hoteller Fossheim Turisthotell.
Lom en by midt i fjeldverdenen mellem norske nationalparker
Nogle kommer her for at bo behageligt med udsigt til ældgamle sætebygninger, hvoraf enkelte er helt tilbage fra 1600-tallet. Men langt de fleste lægger vejen forbi for at nyde de gourmetmåltider som Fossheim Turisthotell fremtryller. Oprindeligt var Fossheim en "skysstasjon" (landevejskro) fra 1887, der lå på vejen over Sognefjeldet og her kunne de hestevognsrejsende få ophold og noget at spise, og hestene hvile, inden turen fortsætte med hestevognen over fjeldet. I dag er de gamle træhuse, fortsat udsmykket med antikviteter og kunst, der giver gæsterne en virkelig følelse af trivsel. Fossheim Turisthotell er blandt de førende spisesteder i Norge og er med i sammenslutningen af de norske historiske hoteller og restauranter
Fossheim Turisthotel i Lom
På den anden side af den brusende fos, Prestfossen, hvor elven Bøvra sender kaskader af vand ned fra Bøverdalen, ligger Turistinformationen og Norsk Fjellmuseum. Museet blev åbnet i 1994 og har siden 1997 været autoriseret nationalparkcenter. Det første man støder ind i, er en kæmpe mammut - den behårede elefant, der levede her for omkring 35.000 år siden - som man har fundet forstenede stødtænder af.
Gennem plancher, fotos, modeller og udstoppede dyr fortælles om hvorledes mennesker siden stenalderen for 8.500 år siden og op gennem tiderne har levet i, med og af naturen i fjeldene. I dag er turismen et vigtigt erhverv og her fortælles om hvorledes de første engelske turister kom og startede udviklingen med fjeldvandring, klatring etc.
Norsk Fjellmuseum i Lom
Lige på den anden side af gaden ligger Lom stavkirke, hvis ældste dele kan dateres tilbage til 1158. (Der er lidt modstridende årstal for kirkens opførelse og både 1140 og 1170 er nævnt - men fakta er, at kirken blev bygget i slutningen af vikingetiden og i begyndelsen af middelalderen). Stavkirken er bare én af de ca. 1.000, der blev bygget rundt om i Norge i 11-1200-årene. Kirken er udelukkende bygget af træ og arkitekturen er meget karakteristik. Det er stadig uvist hvorfra kirkerne fik denne specielle byggestil. I dag er der kun 30 bevarede og delvis bevarede stavkirker tilbage i Norge. Dengang var alle kirker katolske og støttet af Paven i Rom, men efter reformationen i midten af 1500-tallet blev kirken tømt for alle relikvier, der blev kastet i Prestfossen.
I dag står denne gamle stavkirke med sit trætag, spir og dragehoveder og fint udskåret dørkarme som en af landets mest besøgte kirker, der fortsat anvendes som sognekirke.
Lom stavkirke
Vi vandrer tilbage over Prestfossen og lige ved elvens bred finder vi byens bageri, hvor ovnen fortsat opvarmes med træ og hvor råvarerne er enkle og som oftest lokalt producerede. Der dufter naturligvis af nybagt brød, kanelhorn og spandauer og det er tid til at nyde en kop kaffe under de opslåede solparasoller. Og det er ikke nogen dårlig forretning - med 1 mio. biler, som årligt kører forbi, er der sikkert nogle som lige skal have sig lidt brød, ligesom der leveres til byens hoteller etc. I højsæsonen omsættes her brød for tre mio. n.kr. på en måned!
Stop op og få en kop kaffe med friskbagt brød, når du kommer forbi.
Bageriet i Lom leverer friskt brød og kager
Lige ved siden af hotellet ligger stencentret, der i 1985 flyttede sin store samling af mineraler til denne mere end 300 årig gamle lade og efterfølgende har udvidet og bygget om. Her finder jeg et smykkegalleri og anden brugskunst fremstillet af norske sten. På første sal findes et mineralmuseum med sten fra både ind- og udland. Samlingen indeholder mere end 700 forskellige stenarter og mineraler. I udstillingen indgår tillige fossiler fra fortiden, stenalderredskaber og meget mere. Et sandt paradis for den geologiinteresserede.
Fossheim Stensenter i Lom
Hovedstaden i Norge er Oslo.
Befolkningstal: Ca. 5,2 mio.
Areal: Ca. 385.203 km²
Afstand fra Danmark: Ca. 484 km til Oslo.
Mest besøgte attraktion: Norge er kendt for sin natur både sommer og vinter.
Mere information: