Gaudis Barcelona - en særlig storbyrundtur
Log ind Log ind
Gaudis Barcelona - en særlig storbyrundtur

Gaudis Barcelona - en særlig storbyrundtur

Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: Gislev Rejser

Barcelonas store kunstner og arkitekt er Gaudi og her er et par af hans værker. Nok til en dag rundt i Barcelona.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Gaudis Barcelona

Nogle af Barcelonas seværdigheder ses bedst med vejledning af en lokal guide og denne rundtur er mest af alt rettet mod den catalanske arkitekt Antonio Gaudi (1852-1926).
Første stop er ved Güell-parken der blev bygget mellem 1910 og 1914 og blev åbnet for publikum i 1922. Det var på et tidspunkt, hvor Barcelona blomstrede og der var behov for flere boliger. Rigmanden Eusebio Güell bad Gaudi om et projekt som skulle omfatte 60 parceller i et roligt kvarter lidt uden for bymidten. Men det blev kun til et par boliger. 
Kommer du ind ad bagvejen ved bussernes holdeplads, træder du ud på den øvre platform - Gran Placa Circular - hvorfra der er fin udsigt ud over Barcelona. Pladsen er afskærmet af et farvestrålende rækværk der i virkeligheden er verdens længste bænk og bl.a. består af mosaikker lavet af potteskår - ofte genbrugsmaterialer. Nedenfor ses to af de finurlige huse - Casa del Guarda - vagtens hus - og portnerboligen lige ved siden af.

Rækværk ved Gran Placa Circular i Güell-parken

Rækværk ved Gran Placa Circular i Güell-parken

Under terrassen åbner der sig en markedshal med mere end 80 doriske søjler som dels bærer hallens bølgende mosaikloft og som også leder regnvand væk fra terrassen. For at komme frem til de særegne huse går du ned ad Dragetrappen med figurer af drage og slangehoved.
I Güell-parken, der er optaget på UNESCO's verdensarvsliste, ligger også Gaudis hus som han boede i de sidste 20 år af sit liv og nu er indrettet som museum med mange af arkitektens personlige ejendele.

Trappe med slange og dragehoved

Trappe med slange og dragehoved

La Sagrada Familia - Den Hellige Familie

Næste stop er ved en af verdens mest særprægede katedraler - La Sagrada Familia - der er Gaudis og Barcelonas berømte bygning, selv om den langtfra er færdig. Dette vældige bygningsværk består af luftige tårne og et utal af statuer og udskæringer med scener fra Jesus fødsel og lidelseshistorie. Arbejdet blev påbegyndt i 1882 og Gaudi viede resten af sit liv til dette kæmpeprojekt. Han brugte alle sine penge på byggeriet og fulgte det så tæt, at han ofte sov i katedralen.
Gaudis konstruktionstegninger gik tabt under den spanske borgerkrig, hvorfor de efterfølgende arkitekter bygger videre efter deres egne ideer - og de forskellige bygningsstile er tydelige at se. Planen er, at nogle af de beboelsesejendomme der ses foran katedralen skal fjernes for at give La Sagrada Familia den planlagte åbne plads - og det hele forventes færdiggjort omkring 2026.
Du kan naturligvis besøge "Forsoningens Tempel" hvor Gaudi ligger begravet og se den smukke indretning, som han delvist nåede at gøre færdig, men belav dig på at stå lang tid i kø ved indgangen.

La Sagrada Familia under stadig konstruktion

La Sagrada Familia under stadig konstruktion

Flere af Gaudis fantastiske huse - Casa Batllo og La Pedrera Casa Mila

På på gaden Passeig de Gracia i centrum passeres flere af Gaudis fantastiske huse - Casa Batllo - og lidt længere nede ad gaden - La Pedrera Casa Mila.

Casa Batllo

Casa Batllo

Fakta om Spanien

Hovedstaden i Spanien er Madrid. Tæt på Spanien ligger De Baleariske Øer med hovedøerne Mallorca og Menorca i Middelhavet. I Atlanterhavet ligger De Kanariske Øer.

Befolkningstal: Ca. 46,5 mio.

Areal: Ca. 505.990  km²

Afstand fra Danmark:  Ca 2.075 km. til Madrid

Mest besøgte attraktioner: Storbyer som Madrid og Barcelona og de mange fine badestrande specielt mod Middelhavet. Rundt omkring i landet findes flotte middelalderslotte.

Mere information:

Rejsebureau: Gislev Rejser

Turistinformation: Spanien