Madrid - Spaniens absolutte centrum
Log ind Log ind
Madrid - Spaniens absolutte centrum

Madrid - Spaniens absolutte centrum

Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: Gislev Rejser

Den spanske hovedstad er et spændende mix af kulturer, med inspiration fra Romerriget, maurerne, den kristne generobring i slutningen af 1400 tallet, og ikke mindst topmoderne arkitektur. Og så ligger byen placeret, nærmest så tæt på midten af Spanien som det er muligt.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Oplev Madrid 

På tur rundt i Madrid

Madrid blev grundlagt af romerne som som et fæstningsværk for den tidligere hovedstad Toledo og først i 1561 gjorde Filipe 2. Madrid til Spaniens hovedstad. I dag er Madrid en storby og det betyder selvfølgelig også, at der er mange spændende steder at se og opleve. Er du på egen hånd, kan du med fordel tage med offentlig transport rundt til de forskellige seværdigheder og bor du centralt, kan du snildt komme rundt til mange af stederne til fods.
Et af de populære steder er Plaza de Espania med monumentet for forfatteren Miguel de Cervantes (1547-1616) der i 1605 skrev romanen Don Quijote, som gør grin med de fine adelsmænd. Ved monumentet ses de udødeliggjorte figurer Don Quijote på sin Rosinante - et øg af en hest - sammen med sin tro følgesvend Sancho Panza ridende på sit æsel. På pladsens nordside står Edifico de España bygget 1947-53 inspireret af højhusene på Manhattan i New York.

Don Quijote og Sancho Panza

Don Quijote og Sancho Panza

Montana-parken

Det er værd at besøge Parque de la Montana, hvor det egyptiske Debod tempel står midt i den højtliggende terræn. Er du fugleinteresseret kan det anbefales at gå en tur rundt i parken, hvor der ses flere arter f.eks. papegøjer. Fra et udsigtspunkt har vi et fint vue ud til kongeslottet og katedralen.

Udsigt mod kongeslottet og katedralen fra Parque de la Montana

Udsigt mod kongeslottet og katedralen fra Parque de la Montana

Kongeslottet i Madrid - Palacio Real

Campo del Moro, som er en del af den offentlige park, knytter sig til kongeslottet i Madrid og kongeslottet er i sig selv en seværdighed, der kræver, at du sætter lidt tid af. Palacio Real er det ypperste eksempel på, at monarkerne har levet i overdådig luksus. Alt i alt har slottet hele 2800 værelser, og selvom du som besøgende turist, kun får adgang til en brøkdel af værelserne, er de offentligt tilgængelige arealer meget imponerende. Alt er pompøst og spækket med grandiøs udsmykning. Ved siden af Palacio Real finder du også den store katedral, der også er et besøg værd.

Kongeslottet Palacio Real

Kongeslottet Palacio Real

Catedrale de la Almudena

Over for indgangspartiet på Plaza de Armas ligger Madrids lige så imponerende domkirke Catedrale de la Almudena, der blev påbegyndt i 1879 og var et århundrede om at blive færdiggjort.

Indgangsparti til Catedrale de la Almudena ved Plaza de Armas

Indgangsparti til Catedrale de la Almudena ved Plaza de Armas

Madrids tyrefægterarena

Et andet arkitektonisk højdepunkt er Madrids tyrefægterarena og pladsen foran arenaen - Plaza de Toros de Las Ventas. Du behøver ikke overvære en tyrefægtning - eller i det hele taget være tilhænger af opvisningen - for at lade dig imponere af den smukke bygning. Arenaen blev opført i 1929 i maurisk stil og den er blandt de største tyrefægterarenaer i verden med plads til 25.000 tilskuere. Foran arenaen hyldes forskellige matadorer gennem statuer, og relieffer viser tyrene der drives fra deres gode liv på landet og ind til arenaens kamphandlinger. I sæsonen afholdes der hver søndag tyrefægtning, hvor seks tyre kæmper mod matadorerne. Det ender med, at tyrene bliver slået ihjel efter først at have fået stukket en lanse i nakken af picadorerne til hest og får sat spyd i ryggen af bandarilleros med et større og trættende blodtab til følge. Det er tradition og et blodigt drama - som Hemingway skrev som "et vidunderligt mareridt."
Der er meget delte meninger om tyrefægtning - også i Spanien - hvor 3/4 af spanierne slet ikke interesserer sig for dette drama og det er under 20 procent af de unge under 25 år som jævnligt ser tyrefægtning. I de nordvestlige regioner, som f.eks. Galicien, er der slet ikke tradition for tyrefægtning og i regionen Catalonien med Barcelona som hovedstad, har man helt forbudt tyrefægtning. Nu har den spanske højesteret imidlertid omstødt dette forbud, da man mener, at forbuddet strider mod Spaniens forfatning og at tyrefægtning er en del af den spanske kulturarv.

Plaza de Toros de Las Ventas ved tyrefægterarenaen

Plaza de Toros de Las Ventas ved tyrefægterarenaen

Kunst og kultur i lange baner

Madrid er også hjemsted for et utal af museer og det vel nok mest kendte er Prado-museet som er et af verdens største og mest betydningsfulde museer for malerier og skulpturel kunst med værker af El Greco, Goya, Velazquez, Reubens m.fl. Skulle man fremhæve et par af billederne som gør indtryk kunne det være Goya’s skønne Maja - både den nøgne og den påklædte - som hænger ved siden af hinanden, eller det uhyggelige "Saturn æder sine børn" fra hans mørke periode. Også "Den tredje maj 1808" gør indtryk, hvor Goya skildrer den franske nedskydning af civile efter Madrid-opstanden under den spanske frihedskamp mod Napoleon.

Ikke langt derfra finder du også Thyssen-Bornemisza-museet og Reina Sofia galleriet. Men vær forberedt på kø ved billetlugen hvis du ikke har købt billet hjemmefra. 

Prado-museet er blandt verdens fineste kunstmuseer

Prado-museet er blandt verdens fineste kunstmuseer

Plaza Mayor - Madrids smukkeste plads

Hjertet af Madrid er nok også byens flotteste plads - Plaza Mayor - der blev anlagt i perioden 1617-1619 og har været anvendt til lidt af hvert - tyrefægtning, såvel som offentlige henrettelser efter inkvisitionens rettergange samt fester m.v. I dag er ganske fredeligt med fortovsrestauranter og butikker under arkaderne langs bygningerne som ligger hele vejen rundt på den firkantede plads indrammet af treetagers bygninger. Midt på pladsen står en rytterstatue - dem er der mange af i Madrid - af Filipe 3. Det er noget særligt at spise frokost, mens du iagttager de smukke vægmalerier, relieffer og våbenskjolde der pryder pladsens bygninger.

Plaza Mayor

Plaza Mayor

Verdens ældste restaurant

Lige ved siden af Plaza Mayor finder du også verdens, iflg. Guiness rekordbog, ældste restaurant Sobrino de Botin der blev anlagt i 1725 af franskmanden Jean Botin. Siden restaurantens grundlæggelse har ilden i det gamle komfur, der selvfølgelig stadig bruges den dag i dag, aldrig været slukket. Restaurantens største specialitet er helstegt pattegris og både restauranten og pattegrisene er nævnt i Ernest Hemingways "Solen går sin gang". Det er en oplevelse at besøge restauranten, der er pyntet med genstande fra hele restaurantens historie. Stemningen er hyggelig og velkomsten er varm. Stedet er på mange måder ekstra interessant for danske gæster, da den nuværende indehaver Antonio Gomez Jr. har danske familierelationer.

Restaurant Sobrino de Botin

Restaurant Sobrino de Botin

Real Madrids hjemmebane Estadio Santiago Bernabeu

En sportsgren der begejstrer størstedelen af verdens befolkning, er fodbold og når du er i Madrid er det oplagt at besøge fodboldklubben Real Madrids hjemmebane Estadio Santiago Bernabeu.  Stadionet er enormt og har plads til 85.000 tilskuere. Udover at se grønsværen og tribunerne har Real Madrid også indrettet et stort museum der fortæller klubbens historie, fremviser de utallige pokaler og præmier klubben har vundet og ikke mindst hædrer mange kendte stjernespillere som Christiano Ronaldo og Afredo di Stefano samt andre der gennem tiden har spillet for klubben.

Estadio Santiago Bernabeu

Estadio Santiago Bernabeu

Imponerende bygningskunst i Madrid

På Plaza de Cibeles med fontæne ses postvæsnets imponerende palads fra 1917 - helt i hvidt. Løfter du hovedet og ser dig omkring får du øje på det ene fine bygningsværk efter det andet ofte opført i hvid marmor eller lysegråt granit. Øverst på bygningerne ses statuer eller fantasifulde tårne. 

Postbygning ved Plaza de Cibeles

Postbygning ved Plaza de Cibeles

Et eksempel på dette ses på bygningen Edificio Grassy i Gran Viar som minder mest om en bryllupskage!

Edificio Grassy i Gran Viar

Edificio Grassy i Gran Viar

Plaza Cánovas del Castillo

I de travle gader forsøger forskellige gadegøglere at skaffe sig et levebrød bl.a. ved Deputerkammeret - Det spanske parlament, Cortes - med søjlerække og løver der passer på.
Fremme ved Plaza Cánovas del Castillo, hvor Neptunspringvandet sender kaskader af vand i luften, finder du på pladsens ene hjørne et andet af Madrids fine museer Thyssen-Bornemisza-museet.

Gadegøglere ses mange steder i gademiljøet

Gadegøglere ses mange steder i gademiljøet

Madrids populære grønne åndehul

Vest for Prado-museet ligger en af Madrids store parker - den kongelige have Parque de El Retiro, hvor Glaspaladset ligger smukt ved en mindre sø. Ved Velazquez-pavillonen og nær en større sø står en rytterstatue af Alfronso 12. højt på en sokkel. Denne dag er her masser af mennesker som hygger sig i søens robåde eller iagttager gadens gøglere der optræder for at få en euro eller to. I parkens nordvestlige udgang ses den gamle byport Alcalá-porten der mest minder om en triumfbue midt i en travl rundkørsel på Plaza de la Independencia. Porten er rejst i 1778 til minde om "Madrids bedste borgmester" kong Carlos 3.

Indgang til Parque de el Retiro

Indgang til Parque de el Retiro

Madrids Botaniske Have

Syd for Prado-museet ligger den botaniske have og her kommer pensionister gratis ind. Der er et utal af forskellige træer og de fleste blomster ses i foråret, hvor alt er friskt og grønt.

Madrids botaniske have

Madrids botaniske have

Puerta del Sol

Den halvmåneformede plads "Solens Port" summer af liv med to fontæner, hvor folk slænger sig i solen og køles lidt af de vanddråber som forstøves i luften. Midt på pladsen står en rytterstatue af Carlos 3. Det er også på denne plads, at du finder Madrids varetegn - bjørnen der rækker ud efter frugten på et jordbærtræ.

Den store plads Puerta del Sol

Den store plads Puerta del Sol

Plaza de Oriente

Den lange indkøbsgade der bugner af modeforretninger m.v. fører frem til Plaza de Isabel II, hvor også Den Kongelige Opera - Teatro Real - ligger med sin anden gavl ud til Plaza de Oriente.
Her ses rytterstatuen af Filipe 4. Rytterstatuen er designet af Velazquez og udført af Pietro Tacca med teknisk hjælp af selveste Galilei, der beregnede ligevægtsforholdet for hesten som balancerer på bagbenene.

Plaza de Isabel

Plaza de Isabel

Madrid er en by der har så meget at byde på, både historisk, kulturelt, kunstnerisk og kulinarisk, at du aldrig bliver færdig med byen. Du kan komme igen og igen - og stadig opdage noget nyt og spændende hver eneste gang.

Fakta om Spanien

Hovedstaden i Spanien er Madrid. Tæt på Spanien ligger De Baleariske Øer med hovedøerne Mallorca og Menorca i Middelhavet. I Atlanterhavet ligger De Kanariske Øer.

Befolkningstal: Ca. 46,5 mio.

Areal: Ca. 505.990  km²

Afstand fra Danmark:  Ca 2.075 km. til Madrid

Mest besøgte attraktioner: Storbyer som Madrid og Barcelona og de mange fine badestrande specielt mod Middelhavet. Rundt omkring i landet findes flotte middelalderslotte.

Mere information:

Rejsebureau: Gislev Rejser

Turistinformation: Spanien