Lugo med intakt romersk bymur, Spanien
Log ind Log ind
Lugo med intakt romersk bymur

Lugo med intakt romersk bymur

Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: Gislev Rejser

Desværre er det gråvejr med let regn, da vi besøger Lugo der er den ældste romerske bosætning i Galicien med en næsten intakt bymur, som er det fineste eksempel på en romersk bymur - ikke kun i Spanien men i hele verden.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Lugo - Galiciens ældste romerske bosætning

Lugo var et vigtigt center allerede før romerne indtog Hispania (Den Iberiske Halvø). På resterne af en tidlig keltisk militærlejr fik den romerske hærføre Paulus Fabius Maximus ordre fra kejser Augustus på at grundlægge en by, som blev bygget mellem år 15 og 13 f.Kr. og fik navnet Lucus Augusti. Omkring byen, som blev et vigtigt administrativt og strategisk center, byggede romerne en massiv skiffermur, der var blandt de største i Hispania, da den stod færdig i 200-tallet. At Lugo var betydelig i romertiden ser du, når du træder ind på byens store rådhusplads - Plaza Mayor - og bliver modtaget af en bronzeskulptur med de to nævnte hovedpersoner.

Den romerske fortid ses mange steder i Logo

Den romerske fortid ses mange steder i Logo

På den romerske bymur

For at nå frem til nærmeste stentrappe, der fører op til bymuren, passerer du ved pladsens anden ende byens smukke, barokke rådhus - Casa do Concello - der stod færdigt i 1738. Seks stenstrapper forskellige steder i Lugo fører op til den romerske bymur, som du kan spadsere på. Bymuren er ca. to kilometer lang, ti meter høj og seks meter bred og har ti porte som fører ind til byen under muren - hvoraf de fem fortsat er fra romertiden. Da den stod færdig var bymuren forsynet med 85 tårne som rejste sig yderligere to-tre meter højere end selve bymuren. Desværre er der i dag kun et enkelt sted, hvor du kan se resterne af et tårn - ved Mosqueira. Det var jo ikke usædvanligt i middelalderen at benytte ruiner som stenbrud og man vil sikkert kunne finde romerske sten i flere af byens huse!
Fra bymuren har du et fint udsyn til byens gamle huse og ca. halvvejs rundt - det tager godt 30 minutter at spadsere hele vejen rundt - kan du gå ned i Lugos smalle stræder.

På den næsten intakte bymur

På den næsten intakte bymur

Turistinformation og museum

Her ligger flere interessante huse, kirker og torve bl.a. med den gamle markedsplads - Praza do Campo - der er omsluttet af barokke middelalderhuse og med en fontæne midt på pladsen. I en af bygningerne holder turistinformationen til og det er et besøg værd. Både for at få materiale om Lugo, men også fordi man her har indrettet et lille museum på etagerne med oplysninger om bl.a. byens romerske bymur. Men Lugo har mange andre reminiscenser fra romertiden; huse med romerske bade, mosaikker o.m.a.
Som følge af den romerske fortid og den intakte bymur kom Lugo på UNESCO's verdensarvsliste i 2000 og interesserer du dig sig for Romerriget i Spanien, er Lugo et af stederne du skal besøge.
Det er også interessant at se katedralen i Lugo, hvis ældste dele er fra 1129 og som har en flot forgyldt altertavle.

Markedspladsen Praza do Campo

Markedspladsen Praza do Campo

Fakta om Spanien

Hovedstaden i Spanien er Madrid. Tæt på Spanien ligger De Baleariske Øer med hovedøerne Mallorca og Menorca i Middelhavet. I Atlanterhavet ligger De Kanariske Øer.

Befolkningstal: Ca. 46,5 mio.

Areal: Ca. 505.990  km²

Afstand fra Danmark:  Ca 2.075 km. til Madrid

Mest besøgte attraktioner: Storbyer som Madrid og Barcelona og de mange fine badestrande specielt mod Middelhavet. Rundt omkring i landet findes flotte middelalderslotte.

Mere information:

Rejsebureau: Gislev Rejser

Turistinformation: Spanien