Slottet El Escorial med kloster og mausoleum for Spaniens konger
Log ind Log ind
Slottet El Escorial med kloster og mausoleum for Spaniens konger

Slottet El Escorial med kloster og mausoleum for Spaniens konger

Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: Gislev Rejser

Nede ved foden af bjergkæden Sierra de Guadarrama - blot en times kørsel fra Madrid - ligger slottet San Lorenzo de El Escorial, der er en af Spaniens vigtigste monumentale bygninger.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

El Escorial - et imponerende bygningsværk

El Escorial blev opført mellem 1563-1584. Det var den indadvendte og melankolske kong Filipe 2. som ønskede sig et sted, hvor der var fred og ro og hvor han kunne komme væk fra hoffet og sine forpligtelser som konge for verdens mægtigste imperium. Som den meget religiøse konge han var, ville han hellere omgives af munke. 

Pladsen foran facaden af El Escorial

Pladsen foran facaden af El Escorial

Fra den store slotsplads, som prydes med kong Filip 2. våbenskjold og en statue af San Lorenzo der blev ristet til døde på en stegerist, er der adgang til Kongegården foran slottets basilika. Denne indgang er prydet med mandshøje statuer af seks konger fra Judæa som står på en afsats øverst på gavlen. Inde i basilikaen er det et overdådigt alter og de smukke loftsmalerier samt den 92 meter høj kuppel som imponerer. Klostergange forbinder basilikaen med klosteret, hvor der lever 40 munke, men hertil er der ikke adgang for besøgende.

Kongsgården ved basilikaen

Kongsgården ved basilikaen

Kongernes Krypt - mausoleet for de spanske konger

Her er flere flot dekorerede korridorer og nede i mausoleet ligger langt de fleste spanske konger begravet siden begyndelsen af 1500-årene og op til vore dage. Det er noget specielt at høre om forrådnelseskammeret, hvor de kongelige ligger midlertidigt i ca. 25 år indtil kun knoglerne er tilbage, hvorefter de kan få plads i mausoleet.

Mausoleet hvor mange spanske konger ligger begravet

Mausoleet hvor mange spanske konger ligger begravet

Den monumentale bygning

Et besøge i kongens residens og giver et godt indtryk af kompleksets størrelse og de mange kunstskatte. Her er alene mere end 1.600 malerier med både spansk, italiensk og flamsk kunst fra det 16. og 17. århundrede, ligesom der ses malerier og gobeliner udført af El Greco.
Udvendigt måler bygningen 208 x 162 meter og har ni tårne. Indvendigt forbindes det hele med 16 kilometer korridorer med 16 buegange og 16 patioer (små gårde) og 300 værelser. Her er 86 trapper, 1200 døre og mere end 2500 vinduer. Bemærk, at det ikke er tilladt at fotografere i de fornemme kongelige gemakker.

El Escorial er en monumental bygning med vandbassiner og slotsparker

El Escorial er en monumental bygning med vandbassiner og slotsparker

Slotsparken - et besøg værd

Slut besøget ved at spadsere en tur i den fine slotspark, hvortil du kommer ved at forlade slotspladsen og gå til sydsiden af slottet. Indgangen er under en bygning med en lille forgård, hvorefter du kommer ind under arkaderne i slotsparken. Her er buskene klippert i sirlige mønstre og fra kanten af den højtliggende park er der fin udsigt ud over landskabet neden for slottet.

Slotsparken ved El Escorial

Slotsparken ved El Escorial

Fakta om Spanien

Hovedstaden i Spanien er Madrid. Tæt på Spanien ligger De Baleariske Øer med hovedøerne Mallorca og Menorca i Middelhavet. I Atlanterhavet ligger De Kanariske Øer.

Befolkningstal: Ca. 46,5 mio.

Areal: Ca. 505.990  km²

Afstand fra Danmark:  Ca 2.075 km. til Madrid

Mest besøgte attraktioner: Storbyer som Madrid og Barcelona og de mange fine badestrande specielt mod Middelhavet. Rundt omkring i landet findes flotte middelalderslotte.

Mere information:

Rejsebureau: Gislev Rejser

Turistinformation: Spanien