Thomas Sørensen
Rejseskribent
Vejen smyger sig langs kanten af delstaten Victorias sydøstlige kyst og byder på stejle klipper, gyldne sandstrande og regnskov, der møder det brusende hav. Den blev bygget i perioden 1919 til 1935 af hjemvendte soldater efter 1. verdenskrig, der pga. nedgangstider havde svært ved at finde andet arbejde og/eller var mentalt syge efter krigens rædsler. Det krævede knofedt, sved og hårdt arbejde samt opfindsomhed plus tusindvis af dynamitstænger at færdiggøre dette bygningsværk. Der blev hugget i klipper og gravet tunneller før Great Ocean Road endelig var færdiggjort. På turen får du en fornemmelse af, hvor store afstande Australien byder på og der er flere fotostop undervejs.
Monument for bygningen af Great Ocean Road
Ved Kennett River er der lejlighed til at spadsere en tur mellem eukalyptustræerne, for her er chancen stor for at se vilde koalaer, der kun lever i Australien. Og vi er heldige, for oppe i et af træerne sidder en koala og sover. Denne søde, lille "bamse" bruger det meste af døgnet på at sove, så den rører sig næsten ikke og lader sig ikke forstyrre af de mange nysgerrige mennesker.
Derimod er der meget mere liv i de mange forskellige papegøjer, som gerne vil fodres. De er meget tamme kommer og spiser af hånden. Et sted sidder en latterfugl, men den lader sig ikke lokke af fuglefrø, men vil hellere selv skaffe sig et insekt ved et vandhul.
På fotojagt efter koalaer og fugle
Efter frokost fortsættes ad Great Ocean Road til Port Campbell National Park, hvor vi på anlagte stier spadserer helt ud til den bratte kyst for at se "De 12 Apostle". Det er kalkstensmonolitter som er dannet ved, at havet har skyllet mere løs jord i havet og gennem millioner af år fået disse klipper til at stå frit i havet. Nogle er efterhånden væltet og andre er kommet til. Ved det yderste klippefremspring ca. 50 meter over havet er der en betagende udsigt til begge sider langs kysten. Neden for den stejle kyststrækning findes strande med det fineste sand.
Udsigtspunkt ved De 12 Apostle i Port Campbell National Park
Ca. 3,5 km. længere fremme ad kystvejen findes endnu et udsigtspunkt, hvor skibet Loch Ard i 1878 stødte på et rev og blev slået i stykker. Det fortælles, at skibet sank i løbet af 10–15 minutter og at bølgerne kastede skibsvraget gennem en åbning (port) i klippen. Af en besætning på 17 og 37 passagerer lykkedes det kun to personer at redde sig ind til kysten og klatre de 50 meter næsten lodret op på land.
Efter at have se kalkstensformationerne på denne "skibsvragskyst" med dens unikke blomsterflor er der mulighed for via trapper at komme helt ned i kløften på sandstranden. Her er det tydeligt at se, hvorledes havet efterhånden har gnavet sig ind i klipperne og skabt huler, hvor nedsivende vand danner stalaktitter.
Loch Ard Gorge
Turen tilbage mod Melbourne går ind over land og først på aftenen er vi tilbage på Clarion Suites Gateway. Efter denne lange og oplevelsesrige dag skal vi ikke for sent i seng denne aften, for allerede i morgen tidlig flyver vi til Tasmanien, hvor vi de næste par dage skal opleve lidt af den ø, hvor vores på alle måder vidunderlige dronning Mary kommer fra.
Vi begynder i Cradle Mountain.
Kystklipper omkring en beskyttet bugt
Hovedstad i Australien er Canberra.
Befolkningstal: Ca. 25 mio.
Areal: Ca. 7.692.000 km²
Afstand fra Danmark: Ca. 11.262 km.
Mest besøgte attraktioner: Storbyer som Sydney med operahuset og Melbourne samt ørkenen med Ayers Rock (Uluru). Også Great Barrier Reef samt øen Tasmanien er velbesøgt.
Mere information: