Alt dette skal du opleve rundt om Ringkøbing Fjord
Log ind Log ind
Alt dette skal du opleve rundt om Ringkøbing Fjord

Alt dette skal du opleve rundt om Ringkøbing Fjord

Ringkøbing Fjord, Vesterhavet og Danmarks største klithede er bare noget af det, som venter, hvis du holder ferie på disse kanter. Men der er meget mere... til en weekendtur eller en hel ferie.

Anne-Vibeke Isaksen

Anne-Vibeke Isaksen

Vært og rejsejournalist

Tilføj favorit

Dette indhold kræver et aktivt
abonnement

Læs mere

Har du allerede et abonnment?

De fire byer rundt om fjorden

De fire byer, som alle ligger direkte ved Ringkøbing Fjord, er Hvide Sande, Søndervig, Ringkøbing og Nørre Bork, bedre kendt som Bork Havn, som alle er en udflugt værd. Der er ca. 100 km. rundt om hele fjorden, og for de aktive er det en fremragende tur på cykel. Første weekend i juni køres Fjorden Rundt på netop cykel - alle kan deltage.

Fjordens hovedby - Ringkøbing

Ringkøbing Fjord er navngivet efter hyggelige Ringkøbing, der er den største by ved fjorden med ca. 10.000 indbyggere. En særdeles hyggelig by med både købstadsmiljø og feriestemning på havnen. Ringkøbings nye attraktion er Naturkraft, der er en oplevelse med imponerende formidling om naturens mange kræfter, og det er for hele familien.

Ringkøbing er utrolig hyggelig. her er det Ringkøbing Kirke tæt på torvet.

Ringkøbing er utrolig hyggelig. her er det Ringkøbing Kirke tæt på torvet.

Hvide Sande - ikke alt handler om fisk

På modsatte side ligger Hvide Sande, hvor fjorden har sit udløb, og her bor ca. 3.000 indbyggere, og historisk set har alt i denne lille by handlet om fisk og Vesterhavet. Nu er en grøn omstilling i gang med både solcellepark og tre flotte vindmøller. I 1931 blev slusen til Ringkøbing Fjord anlagt, og den deler i dag byen i to hyggelige dele, hvor der fra kajen stadig fiskes lystigt. Både syd og nord for byen er der klitlandskaber og sandstrande så langt øjet rækker. Inde i byen finder du Danmarks længste fiskedisk hos Hvide Sande Røgeri.

Du kan se Hvide Sande på lang afstand - byens tre vindmøller er også byens markering af, at der er fokus på bærdygtighed.

Du kan se Hvide Sande på lang afstand - byens tre vindmøller er også byens markering af, at der er fokus på bærdygtighed.

Feriedestinationen Søndervig

I den nordlige del af fjorden ligger feriebyen Søndervig, der har alt, hvad feriehungrende danskere skal bruge på en ferie, men det er også den mest kommercielle by, der ikke har samme charme som de andre byer ved fjorden. Byen er til gengæld danmarkskendt for sin imponerende sandskulpturfestival, der afholdes hvert år i maj og kan opleves hele sommeren.

Sandskulpturfestivalen i Søndervig er ikke mindre end imponerende.

Sandskulpturfestivalen i Søndervig er ikke mindre end imponerende.

Maritime Bork Havn

I den sydlige del af fjorden ligger det lille fiskerleje Bork Havn, der er kendt for naturreservatet Tipperne og Bork Vikingehavn, der er et levende oplevelsesmuseum, der viser, hvordan vikingerne levede på disse kanter. Der er altid liv i Bork Havn, for det er også et paradis for windsurfere, der synes, at en frisk brise er det bedste vejr i verden. Havnen emmer af maritimt liv, og i løbet af sommeren er der masser af aktiviteter som f.eks. loppemarked.

Bork Vikingehavn er i den grad et besøg værd.

Bork Vikingehavn er i den grad et besøg værd.

Lyngvig Fyr - hele områdets pejlepunkt

Det imponerende fyr er 39 meter højt, men fordi, det står på en høj klit, er selve flammehøjden 53 meter over havet, og der er ”kun” 228 trappetrin til toppen. Det er dog alle anstrengelserne værd, for på toppen venter en udsigt, som du aldrig glemmer, og det er i al slags vejr. Vesterhavet og Ringkøbing Fjord er en ting, men det er også her, du virkelig ser Danmarks største klithede, der er over 40 km lang og kun afbrudt af Hvide Sande. For foden af fyret er der en yderst hyggelig cafe og butik med lokale specialiteter.

Flere herlige ferieoplevelser ved Ringkøbing Fjord

Ved Ringkøbing:
Laubjergs Rosenhave ligger tre km øst for Ringkøbing. Her kan man opleve et 10.000 kvadratmeter stort haveanlæg med mindst 5.000 roser.

I 2004 blev Forundringens Have anlagt i Velling lige nord for Ringkøbing. Gå en tur på sansestien, smag på de spiselige blomster og kig forbi insekthotellet. En perle for naturentusiasten.

Bagges dæmning ligger i den nordlige ende af Ringkøbing Fjord, og i 150 år har resterne af dæmningen ligget hen som et trist minde om et mislykket afvandingsprojekt. I 2016 opførte Ringkøbing-Skjern Kommune to broer og anlagde en cykel- og gangsti. Området er også ideelt for windsurfere.

Hvide Sande:

Besøg iværksætterne OMHU på havnen i Hvide Sande. Her bruges plast fra havet til nye produkter. En fortælling, der i den grad understøtter Hvide Sandes grønne rejse. Og så laver de byens bedste kaffe.

Besøg Abelines Gaard, syd for Hvide Sande, der er en fredet strandfogedgård, der i midten af 1970'erne blev indrettet som hjemstavnsmuseum. Der er stadig aktive strandfogeder den dag i dag.

Mangler du lidt spænding, så prøv rappelling fra Nørre Lyngvig Fyr, der er en aktivitet, som sker hele sæsonen. 

Abelines Gård ligger få km syd for Hvide Sande.

Abelines Gård ligger få km syd for Hvide Sande.

Her kan du bo

Alle former for overnatning findes i området: skønne campingpladser - blandt Danmarks største DCU Camping Lyngvig Strand, et helt nyt Lalandia, sommerhuse, ferielejligheder og skønne hoteller.

Der er mange fine steder, hvor du kan bo. Danmarks største campingplads DCU Camping Lyngvig Strand er et af dem. Der er også hytter.

Der er mange fine steder, hvor du kan bo. Danmarks største campingplads DCU Camping Lyngvig Strand er et af dem. Der er også hytter.

På denne rejse boede vi i telt på DCU Camping Lyngvig Strand - hør mere om teltet i denne video

Fakta om Ringkøbing Fjord

Ringkøbing Fjord, der er dens tørste af de vestjyske fjorde, ligger godt gemt bag den lange landtange Holmsland Klit. 

Areal: 300 km2

De fire byer rundt om fjorden: 

Ringkøbing: ca. 10.000 indbyggere

Søndervig: ca. 100 (50.000 om sommeren)

Hvide Sande: ca. 3.000 indbyggere

Bork (Bork Havn): ca. 200 indbyggere

Oplevelser: Nørre Lyngvig Fyr, Naturkraft, Sandskulturfestivallen i Søndervig, Fjorden Rundt på cykel, Abelines gård

Danmarks største campingplads: DCU Camping Lyngvig Strand

Turistinformation: Visit Vesterhavet

Få meget mere Anne-Vibeke Rejser

Adgang til ALT indhold på AnneVibekeRejser.dk
Streaming af Tv-programmer i fuld længde - altid over 75 stk.
Næste online Tv-program: Anne-Vibeke Rejser - Budapest
De bedste rejsetips i et nyhedsbrev ca. to gange hver måned
Næste online foredrag: Guide til krydstogter
Se og gense over 30 foredrag fra hele verden
Ja tak, lad mig se noget mere!
Få de sidste nye rejsetips fra Anne-Vibeke

Få de sidste nye rejsetips fra Anne-Vibeke

Vores nyhedsbrev er fyldt med gratis inspiration til din næste rejse, Anne-Vibekes bedste rejsetips, gode tilbud, men også nyt fra KLUB Anne Vibeke Rejser, hvor du kan se tv-programmer i fuld længde, deltage i foredrag mm.

klub

Bliv abonnent af Klub Anne-Vibeke Rejser

Tilmeld dig Klubben