Campingferie i Sydøstsjælland – Danmarks største hul i jorden
Log ind Log ind
Campingferie i Sydøstsjælland – Danmarks største hul i jorden

Campingferie i Sydøstsjælland – Danmarks største hul i jorden

Hele det sydøstlige hjørne af Sjælland og er et godt udgangspunkt for ferie uanset, hvordan du vælger at bo. Der hverken langt til Møns Klint, hvor du kan opleve Danmarks fødsel, Knuthenborg Safaripark med savannens vilde dyr eller vores hovedstad København, der ligger under en time herfra.

Anne-Vibeke Isaksen

Anne-Vibeke Isaksen

Vært og rejsejournalist

Tilføj favorit

Dette indhold kræver et aktivt
abonnement

Læs mere

Har du allerede et abonnment?

Faxe - et helt specielt område

Området omkring Faxe er specielt fordi man både finder hvide sandstrande med børnevenligt badevand, fjorden med uberørt natur og så de dybe skove længere inde i landet. Og så naturligvis Faxe kalkbrud. Så på mange måder er vi ude på landet, hvor god gammeldags gæstfrihed er i højsæde sammen med jordnære oplevelser og gode livsværdier. Det giver ferien en anderledes dimension som f.eks. ferie med god samvittighed. Man tænker nemlig både i økologi og genbrug uden, at det går ud over kvaliteten af den ferie, som venter en.

Faxe Kalkbrud - storslået og gratis

Faxe Kalkbrud er Danmarks største hul i jorden og det enorme hul i jorden skal udforskes, for det er virkelig noget særligt. For 63 millioner år siden var Danmark dækket af hav, og hvor Faxe ligger idag, var der et stort koralrev, med hajer og krokodiller og mange mange andre dyr. Idag kan man være heldig at finde fossiler af de mange dyr i kalkbruddet. Kalkbruddet er åbent for besøgende hele året 24/7 og er gratis – det er i sig selv imponerende, men det er selve oplevelsen også. Oven for kalkbruddet ligger Geomusem Faxe, hvor man kan få meget mere at vide om historien om kalkbruddet og se mange af de fossiler der er fundet gennem årene. På geomuseet kan man også leje hammer og mejsel til fossiljagt. Hvis du tager på fossiljagt i kalkbruddet, er det en god ide at huske en madpakke og noget at drikke for tiden løber, når man ført går i gang med at grave. 

Børn og Dyr på Bregentved

Ved Bregentved, ca. 3 km fra Haslev, foregår der forskellige sommeraktiviteter som f.eks. Børn og Dyr på Bregentved. Børn og Dyr er et dyrskue med boder, tivoli, aktiviteter og leg for hele familien. Der er også besøg af 4H og en hav af forskellige dyr, som alle præsenteres ved den officielle åbning på den store plæne. Her kommer børnenes kreative sider i den grad til udtryk, for dyrene - lige fra små kaniner til store heste er alle pyntet til åbningsceremonien. Man kan se på traktortræk, klappe grise og bage snobrød, og hvis man lige står og mangler en havetraktor, kan man også købe sådan en med hjem. Vi er på landet, men det er på den fede måde, hvor folk er smilende. Overalt bliver man mødt med god service og et stort smil.

Quantya elmotorcykler på Feddet

For at passe godt på den unikke natur i området, kan man prøve en herlig aktivitet på Feddet Camping, nemlig en tur på elmotorcykler, der på mange måder ligner motorcross maskiner, men uden larmen og udstødningsosen. Før man kører ud på Feddet bliver der øvet på en lille bane, hvor man får gode råd om teknikken man skal bruge, når man kører. Det som måske er mest specielt er, at man skal stå op. Feddet et godt sted at køre, når man er nybegynder, for der er ikke noget man kan køre ind i på de åbne arealer. Det er mega sjovt.

Gisselfeld Gods er et imponerende og smukt sted

Grever og baroner bor stadig i Faxe – det vidner de imponerende godser om og heldigvis er de i dag åbne for publikum, så man kan komme tættere på de imponerende bygninger og parker, som de er omgivet af. Gisselfeld Gods er et imponerende og smukt sted, som kan besøges på mange måder. Det årlige motorshow er et stort tilløbsstykke og på mange måder passer de gamle veteranbiler godt ind i det historiske miljø. Det kunne sagtens kombineres med en fremragende middag på Gisselfeld Kloster Café, hvor man også har en ubeskrivelig udsigt til godset og parken omkring.

Orangeriet i Paradehuset

Paradehuset der ligger lige ved siden af godset, er en sand perle. Det drives af Stig og Greg, der ikke bare har en enorm viden om planterne i Orangriet men også gerne fortæller om den med den største passion. Træd ind af døren til en hel anden verden. Her er ganske enkelt enestående uanset om man interesserer sig for planter eller ej, kan man ikke undgå at blive fascineret over stemningen og de mange dufte.

Bondens Marked – et par gange om året

Lige overfor Paradehuset afholdes der et par gange om året Bondens Marked, hvor bønder fra hele området kommer til for at vise og sælge deres landbrugsvarer. Udstillerne har gjort utrolig meget ud af det og har man bare en smule interesse i mad, kan man ikke undgå at blive inspireret af alle de gode og lækre ting der er. Jeg synes også man bliver helt stolt af at være dansk – for vi kan jo godt – dansk mad er altså meget andet end trestjernet salami for nu at skære det helt ud i pap. Det helt unikke ved Bondens Marked er at alle, dem der kommer her med sine råvarer, er passionerede omkring deres produkter og det er lige fra grønsager, til frugt, krydderurter og chokolade.

Mange overnatningsmuligheder

I Faxe kan man slå sig ned på mange forskellige måder. Campingpladserne findes i alle kategorier fra hyggelige simple pladser til mere luksuriøse pladser. Bondegårdsferie er der også meget af, for vi er i et stort landbrugsområde med masser af nedlagte eller mindre landbrug, hvor man kan bo godt samtidigt med at man kan komme tæt på de familier, der driver stederne. Et af de steder er Folehavegård, hvor man bor i fine lejligheder samtidigt med at man kan hilse på bondegårdens dyr. Det specielle ved det her sted, er også at ejerne har et lille egnsmuseum med alle mulige spændende ting fra landbruget og livet på landet – et herligt sted at tage dine børn med, så de kan læse lidt om landbrug i gamle dage.

Et hul i jorden – på den oplevelsesrige måde

Faxe kalder sig måske Danmarks største hul i jorden – ikke fordi det er det, men fordi det har det, men det har også utrolig meget andet. Det er skønt at holde ferie et sted, hvor det hele er så meget nede på jorden. Her er ikke noget snobberi og man kan godt li at få lidt jord under neglene. Ja man er sågar stolt af det. Det har vi vist alle sammen godt af at prøve en gang i mellem for nærheden og ægtheden går forhåbentlig aldrig af mode.

Fakta om Danmark - Sydsjælland og Møn

Sydsjælland og Møn er samlet i hjemmesiden Sydkystdanmark.

Mest besøgte attraktion: Møns Klint og Stevns Klint samt naturen langs Sjællands sydkyst. Gavnø Slot samt Karrebæksminde og Enø med områdets bedste badestrand.

Mere information:

Turistinformation: Sydkystdanmark

Turistinformation: Danmark