Nordatlanten Rundt (13/21), Færøerne, Ubeskrivelige Vestmanna
Log ind Log ind
Storslået sejltur fra Vestmanna

Storslået sejltur fra Vestmanna

Når man vågner ved man aldrig, hvad dagen bringer, men ingen havde regnet med at vi skulle få dagens oplevelse. Færøerne overrasker igen.

Anne-Vibeke Isaksen

Anne-Vibeke Isaksen

Vært og rejsejournalist

Tilføj favorit

Morgenmad med blikstille hav

Så er der simpelthen dømt morgenmad med den mest vidunderlige udsigt. Tænk vi har boet her så mange dage, men egentlig ikke rigtig kunnet se, hvor flot her er. Det kan vi nu, så morgenmaden nydes ude foran vognen med udsigt til fjorden og de smukke fjelde på Nolsoy.
Det smukke træskib Nordlysid er også på tur. Vi var med den for nogle dage siden, men det var en hel anden oplevelse. Se evt del 10. 
I dag får gæsterne den storslåede oplevelse, som det netop er at sejle med Nordlysid, hvor man hjælper med at sætte de storslåede sejl og lave mad. En hel dag på havet.

Vejret på Færøerne

Vejret på Færøerne er noget for sig. Der kan være blå himmel og stille vejr et sted og det modsatte 10 kilometer derfra. 
Vi ringer derfor til Vestmanna, der ligger godt en halv times kørsel fra Torshavn, for at høre om vejret er til en sejltur. Og det er det heldigvis. Så vi springer i bilerne og kører af sted. Vejene er gode og udsigten til de forskellige fjorde, vi kommer forbi, er utrolig flot.

En lille omvej til Kirkjubøur

Vi har god tid, så vi slår et smut forbi Kirkjubøur, der er Færøernes mest historiske sted. Den lille bygd, der i dag består af ganske få huse, har været bispesæde. I dag kan man se de velbevarede gamle huse og ruinerne af Magnus-katedralen fra 1300-tallet. Der er en lille café og så er det også herfra vandreturen til Torshavn starter. En tur på 5 - 6 timer.

På sejltur fra Vestmanna

Da vi ankommer til Vestmanna, er det smukt vejr og udsigten ud over fjorden er enestående. Vestmanna er den største bygd på Streymoy. Her bor ca. 1200 mennesker. Der er ikke så meget at se i byen. De fleste kommer for at sejle med Palli Lamhauge.

Palli Lamhauge hænger stadig i

Det er tredje gang Rasmus og jeg skal ud at sejle med Palli. Han er igen en af de færinger, som man kun kan holde af. Munter, lun og venligheden selv. Det er et glædeligt gensyn og jeg glæder mig til at vise de andre denne tur.
Palli viser stolt sin nye båd "Siljarstar" frem. Ja, der er sket meget siden han som dreng sammen med sin far roede turisterne i en større jolle ud til de fuglefjelde, som vi skal besøge i dag. Men Palli elsker stadig denne sejltur og som han selv siger: "Jeg har verdens flotteste arbejdsplads". 
I dag er det Palli's søn, der styrer båden, mens Palli hygger om gæsterne.

Ud på fjorden

Skyerne ligger visse steder presset ind mod fjeldene. Det giver flotte udsigter fra båden.
Efterhånden som vi nærmer os de stejle fjelde, kommer der også flere grotter, der er dybe nok til at hele både kan sejle derind.

Alt græs skal spises

Over alt ser vi græssende får. Det er meget fascinerende, at de kan begå sig i dette terræn. Lammene fødes ofte i det fri og har aldrig set andet end denne ufremkommelige natur. Fårene er meget sky, så de kan være svære at fange om efteråret, når de skal tilbage til gården. 

I bølgerne ser vi flere dyr. Flere gange titter sælerne op fra de brusende bølger, for at se hvem der er på besøg.

Fjeldene Vestmannabjørgini

Fjeldene rejser sig op mod 100 meter lodret op af havet. Formationerne er fantasifulde og meget varierede. Vi sejler også ind i dybe grotter og huler. Det mest fascinerende er, at der om sommeren græsser får på toppene af disse fjelde. De lokale bønder sætter forårene ud i foråret og henter dem igen om efteråret. 
Et kæmpe stykke arbejde for at udnytte det græs, der gror på toppen. Fårene fires op og ned fra fjeldet i reb. 
Selv om der er mange fugle over vores hoveder, er det tydeligt, at der er langt færre end sidst vi var her. Palli fortæller, det skyldes forurening af havet.

Plads til begejstring

Trods det triste budskab med fuglene, har vi svært ved at få hænderne ned, over det vi ser denne dag. Naturen er ubeskrivelig og gør et stort indtryk på os alle. 
Vi glemmer aldrig denne dag eller endnu bedre: Vi husker den for evigt.

Tid til frokost

Efter tre timer på vandet er vi alle blevet godt sultne. Vi har mad med i kølebokse i bilerne, så vi slår os ned på fjeldet, så vi både kan spise og snuppe os en lur i den friske luft.

Tid til at bryde op

Tilbage på campingpladsen i Torshavn, er det blevet tid til at pakke sammen og bryde op. Det tager ganske få minutter for alle tre familier. Selv Hella, Heidi og Linda i Combi Campen pakker på ganske kort tid. Det et med fuld overlæg, vi kører sidst på dagen, hvor der forhåbentlig ikke er så meget trafik. Det vil nemlig være en fordel i forhold til vores slutdestination.
Det er en utrolig flot køretur, hvor vi konstant har udsigt til fjelde og enorme fjorde. Helt fantastisk. Vejene er fine og der er næsten ingen trafik. Det er vi glade for. Det sidste stykke vej, skal vi nemlig køre på meget smalle veje oppe i fjeldene. Det bliver spændende.