10 steder du skal opleve i Holland
Log ind Log ind
10 steder du skal opleve i Holland

10 steder du skal opleve i Holland

Store landområder gennemskåret af kanaler, diger og vindmøller, millioner af tulipaner i alle regnbuens farver, og selvfølgelig de store byer der pulserer af liv, handel og historie. Her finder du 10 steder du bør se, når du rejser til Holland.

Anne-Vibeke Isaksen

Anne-Vibeke Isaksen

Vært og rejsejournalist

Tilføj favorit

Dette indhold kræver et aktivt
abonnement

Læs mere

Har du allerede et abonnment?

Amsterdam - den unge hovedstad

Amsterdam er et kapitel for sig. Spændende museer, Anna Franks Hus og meget mere. Hollændernes hovedstad er i sammenligning med f.eks. Rotterdam, en forholdsvis ung by, der menes at være anlagt i omkring år 1000, som fiskerlandsby.  Men allerede i starten af 1300 tallet fik byen tildelt købstadsrettigheder, og kom til at indgå i Hanse-forbundet, hvilket var med til at styrke Amsterdams udvikling og magt. Søfarten og handelen i byen voksede kraftigt, og i 1700 tallet, under Amsterdams guldalder, var byen den rigeste og vigtigste by i hele den vestlige verden, med skibe der afgik fra den store havn til alle verdenshjørner, og ikke mindst til de oversøiske Hollandske kolonier. De enorme rigdomme der blev samlet sammen frem til 1700 tallet, ses tydeligt på mange af de gamle huse langs kanalerne. Udover at kanalrundfart er en afslappende måde at opleve byen på, er det bare noget helt særligt at se byen fra vandsiden.

Amsterdam er kanaler, men også meget mere.

Amsterdam er kanaler, men også meget mere.

Keukenhof - verdens smukkeste "køkkenhave"

I Lisse, lidt sydvest for Amsterdam, ligger den 32 hektar store blomsterpark Keukenhof, som hvert forår slår dørene op til udstilling af mere end 7 millioner blomster, hvoraf størstedelen er Hollands nationalblomst tulipanen. Oprindeligt var Keukenhof køkkenhave for grevinden Jaquline af Hainaut, hvorfra stedets navn også stammer. Haven blev omdannet til blomsterpark i 1949, for at skabe et udstillingsareal, hvor landets mange tulipanavlere kunne fremvise de forskellige tulipan hybrider de havde fremavlet. I dag består blomsterparken udover de mange udendørsbede, også af flere overdækkede pavilloner, der hvert år får nye temaer. Mere end 800.000 gæster besøger årligt Keukenhof, i de otte uger parken er åben for offentligheden. Da parkens areal er enddog meget stort, og der er så meget at se på, kan det anbefales at afsætte mindst 3-4 timer til et besøg.

Hvert år plantes bedene på ny, Keukenhof er aldrig den sammen park.

Hvert år plantes bedene på ny, Keukenhof er aldrig den sammen park.

Læs mere om blomsterparken Keukenhof her

Kanalbyen Giethoorn

Byen Giethoorn er også er kendt som Hollands Venedig, pga. de mange små kanaler, der går på kryds og tværs, gennem hele byen. De mange kanaler, og småøer der udgør Giethoorn, blev udgravet fra omkring midten af 1200 tallet, fordi området var helt ideelt som tørvegrav. Kanalerne er simpelthen resultatet af tørvegravningen, og man brugte så skråningerne på de små opståede øer, til at tørre tørvene. Under tørvegravningen fandt man en række gedehorn i moseområdet, hvilket var med til at give byen sit navn Giethoorn, gedehorn. Der er ingen veje i byen der understøtter bilkørsel, så al transport foregår enten pr. båd eller til fods langs stierne og over de små broer, som der findes mere end 150 af. Du kan sagtens selv leje en båd og sejle rundt i kanalerne, men med større rejsegrupper , er den nemmeste måde at komme rundt med en lidt større turbåd, hvor kaptajnen også fortæller om de forskellige huse og steder i byen.

Større grupper kan komme på kanalrundfart i de lidt større kanalbåde. Her får du også en masse information om de forskellige steder båden kommer forbi.

Større grupper kan komme på kanalrundfart i de lidt større kanalbåde. Her får du også en masse information om de forskellige steder båden kommer forbi.

Kongeslottet Het Loo

Et sted der ligger mange af hollænderne nær, er kongeslottet Het Loo, der ligger i Apeldoorn, ca. midt i Holland. Det symmetriske slot i Hollandsk barokstil, blev anlagt som jagtslot og sommerresidens, imellem 1684 og 1686, af Stadtholder William af Orange og hans kone, prinsesse Mary af England. Grundet både religiøse og politiske stridigheder, og ikke mindst Williams invasion af England, satte William og Mary sig på den engelske trone d. 11. april 1689, og blev herefter også kendt som kong William III og Mary II af England. Ved overtagelsen af den engelske trone, blev Het Loos status derfor også opgraderet til kongeslot. I dag hører slottet dog under staten, som rigsmonument, og museum. Slottet er med sine ca. 36.000 m2 et imponerende bygningsværk, og udover at du kan komme på rundvisning i flere af slottets værelser, er der også god mulighed for at beundre både parkerne omkring slottet, staldene og ikke mindst den store symmetriske barokke baghave. Det er en storslået oplevelse og udsigten fra slottets tagterrasse er simpelthen enestående.

Den store private have er symmetrisk, men samtidig hylder man mangfoldighed med udvalget af blomster og planter.

Den store private have er symmetrisk, men samtidig hylder man mangfoldighed med udvalget af blomster og planter.

Renoirs havneby Volendam

På bredden af den inddæmmede sø Markermeer, ligger den populære turistdestination,  og lille havneby Volendam. Byen er især kendt for de traditionelle fiskerbåde, de gamle huse og ikke mindst de smukke nationaldragter, som flere af de lokale stadig bærer, som en del af dagligdagen. Stemningen i byen og ikke mindst lyset fra vandet i Markermeer, har siden det 20. århundrede, været stor inspirationsfaktor for mange kunstnere, heriblandt Picasso og Renoir, der begge opholdt sig i Volendam, gennem længere perioder. Det ses også i de mange souvenirbutikker, der udover de mere udbredte souvenirs, også byder på et bredt udvalg af kunst fra lokale kunstnere. Har du kun en dag eller et par timer i Volendam, kan det anbefales at vandre en tur langs digerne ud til Markermeer, samt den lille havn, der stadig er enddog meget aktiv.

Volendam har altid inspireret kunstnere – både malere og skulptører.

Volendam har altid inspireret kunstnere – både malere og skulptører.

Henri Willig besøgsgårde - hollandske oste og træsko

Osteproducenten Henri Willig, har flere steder i Holland anlagt mindre besøgsgårde, hvor du kan komme helt tæt på produktionen af et bredt udvalg af traditionelle, økologiske hollandske oste,  lavet efter de gode gamle håndværksmetoder. Som en del af oplevelsen bliver det demonstreret hvordan man producerer ostene, og efterfølgende er det selvfølgelig muligt både at smage på de mange varianter af oste, og købe en velsmagende souvenir eller to med hjem.

På besøgsgården Alida-Hoeve, lige uden for Volendam, er der også indrettet et værksted, hvor du kan opleve hvordan de traditionelle hollandske træsko bliver produceret. Det er yderst fascinerende at se hvordan de to mere end 100 år gamle maskiner, bruges til at kopiere en original træsko, præcis som man har gjort gennem generationer – og stadig gør den dag i dag. Samtidig fortælles der også om træskoens historie og udbredelse, både som arbejdssko og festsko. Mange steder bruges træskoene endda stadig som sikkerhedssko, f.eks. når man skal passe dyr på marken.

Dette indhold kræver et aktivt
abonnement

Læs mere

Har du allerede et abonnment?

Hos Henry Willig besøgsgården Alida-Hoeve kan du opleve hvordan de mange hollandske oste bliver til.

Hos Henry Willig besøgsgården Alida-Hoeve kan du opleve hvordan de mange hollandske oste bliver til.

Kom tæt på Hollands møller ved Zaanse Schanz

Få kilometer nord for Amsterdam, ved bredden af floden Zaans, ligger Hollands største frilandsmuseum, Zaanse Schanz,  hvor du kan opleve hvordan livet så ud i Holland mellem 1600 tallet og 1900 tallet. Zaan distriktet var et af de første områder i verden, der blev industrialiseret, allerede under den hollandske guldalder. Udover en række eksisterende kornmøller, kom der allerede i slutningen af 1500 tallet og starten af 1600 tallet, et stort antal sav-møller, oliemøller, og papirmøller til og i midten af 1700 tallet var der omkring 900 forskellige møller langs flodens bredder, omkring Zaanse Schanz. Flere af møllerne er bevaret, og på frilandsmuseet kan du se, og komme ind i flere af møllerne. Samtidig er en række af de gamle huse og bondegårde bevaret, og i flere af dem er der aktive værksteder. Zaanse Schanz har derudover også et moderne museum, der fortæller om områdets historie. Her kan du uden problemer få en hel dag til at gå, med at opleve aktiviteterne, beundre bygningsværkerne og møllerne, og ikke mindst smage på f.eks. chokolade og bolcher, lavet efter de gamle metoder.

Zaanse Schanz er et aktivt frilandsmuseum, hvor du kan opleve hvordan hverdagen har set ud op til 1900 tallet.

Zaanse Schanz er et aktivt frilandsmuseum, hvor du kan opleve hvordan hverdagen har set ud op til 1900 tallet.

Rotterdam og Europas største havneanlæg

Ca. 80 km syd for Amsterdam ligger Hollands næststørste by Rotterdam, der med sine forstæder huser omkring 1.2 mio mennesker. Rotterdam er især kendt for sit havneanlæg, der er det største i hele Europa. Og det på trods af at Rotterdam ligger ca. 20 km inde i landet. Men floden Nieuwe Maas, der deler byen i nord og syd, samt de omkringliggende småfloder og kanaler, skaber et imponerende havneområde, hvor omkring 135.000 fragtskibe, med mere end 8 mio. containere ombord, lægger til kaj årligt.

Placeret midt i havneanlægget, ligger det 184,6 m høje Euromast tårn, der blev bygget til blomsterfestivallen Floriaden, i 1960. Udsigten fra tårnets udsigts pavillon i 96 meters højde, giver et perfekt overblik over byen og havnen. Er de 96 meter ikke højt nok for dig, kan du blive hejst videre op i den roterende glaselevator Euroscoop, der bringer dig helt op til 185 meters højde. Ikke for folk med højdeskræk!

Dette indhold kræver et aktivt
abonnement

Læs mere

Har du allerede et abonnment?

Fakta om Holland

Hovedstaden i Holland er Amsterdam. 

Befolkningstal: Ca. 17 mio. 

Areal: Ca. 41.543 km² 

Afstand fra Danmark: Ca. 622 km til Amsterdam

Mest besøgte attraktion: Amsterdam med smukke klassiske bygninger langs kanalerne samt fine museer.

Mere information:

Oplev Holland i bus: Riis Rejser

Turistinformation: Holland

Få de sidste nye rejsetips fra Anne-Vibeke

Få de sidste nye rejsetips fra Anne-Vibeke

Vores nyhedsbrev er fyldt med gratis inspiration til din næste rejse, Anne-Vibekes bedste rejsetips, gode tilbud, men også nyt fra KLUB Anne Vibeke Rejser, hvor du kan se tv-programmer i fuld længde, deltage i foredrag mm.

klub

Bliv abonnent af Klub Anne-Vibeke Rejser

Tilmeld dig Klubben