Pragtfuld sommercamping og aktiv ferie fra Hallingdal Feriepark
Log ind Log ind
Pragtfuld sommercamping og aktiv ferie fra Hallingdal Feriepark

Pragtfuld sommercamping og aktiv ferie fra Hallingdal Feriepark

Forstil dig et sted, hvor du er omgivet af smuk natur, uanset om du bor i telt, teltvogn, campingvogn, autocamper eller lejet hytte og hvor Norges første femstjernede campingplads byder dig velkommen til Norge – når Norge er bedst. Hallingdal Feriepark i Ål mellem Bergen og Oslo er netop sådan et sted.<br />

Anne-Vibeke Isaksen

Anne-Vibeke Isaksen

Vært og rejsejournalist

Tilføj favorit

Uanede muligheder i Hallingdal Feriepark

Jeg var her også i vinter med campingvogn, men denne gang skal jeg campere på en helt anden måde, nemlig i hytte. Landskaberne har i den grad forandre sig fra hvide og sneklædte til grønne og frodige. Det siger bare lidt om uanede muligheder, der er for skøn ferie i den norske natur. Det er også naturen som jeg skal studere nærmere på denne campingferie. De suveræne campinghytter ligger i en lang række langs vandet, mens autocampere og campingvogne ligger i anden række. Denne prioritering er helt bevidst. Hytteferie er nemlig også camping.

Bondegård med dyr

Ingen tvivl om at du bor godt på Hallingdal Feriepark, og de mange aktiviteter for børnene er noget af et trækplaster. Nabo til pladsen ligger en hyggelig gård med heste, grise, køer og får, som du kan være med til at fodre hver dag. Gården har også høns, påfugle og alpakaer, og det er et sted hvor du kan få mange timer til at gå. Hallingdal Feriepark er Norges første femstjernede campingplads og udviklet i samarbejde med den danske femstjernede campingplads Jambo Feriepark i Nordjylland.

Sej klatrepark for de aktive

Klatreparken er kun åben om sommeren, og er noget af et tilløbsstykke. Alle kan være med for sværhedsgraden sætter du bare efter, hvor modig du er. Efter udlevering af udstyr og sikkerhedsmateriale, gennemgås hele proceduren nøje for, hvordan du klatre i parken. Sikkerheden er og skal være i top. Her efter er det bare at begive sig ud på de forskellige baner og udfordre ens balance og evt. højdeskræk.

Ål by og Torpo stavkirke

Campingpladsen ligger i gåafstand til Ål by, hvor du i den charmerende hovedgade finder alle former for butikker, fra fiskehandler til outdoorbutikker. På det lokale kulturhus er der turistformation og flere museer. I udkanten af byen kan du også rejse tilbage i historien og lære, hvordan man har boet og levet i Hallingdal de sidste mange hundrede år. Det kan du bl.a. i Ål Bygdamuseum, hvor du finder en samling gårde, der er flere hundrede år gamle, eller du kan køre til nabobyen Torpo, der har en af Norges helt unikke stavkirker. En stavkirke der blev bygget helt tilbage i 1192.

​Op på cyklen

Der er mange cykelruter i området og alle kan være med, for du cykler på grusveje hvor der stort set ikke er biler. Du bestemmer selv, hvor langt du vil nå og når der er brug for pause, hopper du bare af og finder en plads i solen.

Iungsdalshytta er hele vandreturen værd

Sæt en hel dag af til at komme endnu længere ud på fjeldet – helt der ud hvor hverken biler eller cykler kan komme frem. For enden af vejen (Fv244 ved Djupsvatnet ca. 20 km fra Ål) stiller du bilen eller cyklen og fortsætter til fods. Jeg er på vej ud til Iungsdalshytta, der ligger en lille times vandring fra vejen. Det er en let vandretur, hvor alle kan være med og stien er praktisk afmærket med den norske turistforenings røde T mærker. Det er en populær tur for endagsudflugter, fordi det er en kort og let vandretur og for enden af stien ligger en hytte, hvor livet går sin helt egen gang. Jeg bliver først og frememst budt velkommen at store venlige græssende køer.

Urejst mad er et godt udtryk

Der er en hel speciel stemning i hytten. Der er folk som kommer her for en kop varm chokolade og vafler, inden de går hjem igen, men der er også flere erfarne vandrere, som skal længere ud på fjeldet med rygsæk og telt. Her er på samme tid primitivt og hyggeligt uden at der mangler noget som helst. Alt maden på stedet er fra egen produktion og kaldes af ejeren for urejst mad. Det er et suverænt udtryk og kvaliteten er i top.

Kajak fra Bjergsjøstølen

Et af de mest besøgte steder her i området er Bjergsjøstølen, der ligger 1100 moh. Her kan du bo på en af de klassiske fjeldstuer, som drives af Kåre Berg. Du kan ikke besøge Kåre på Bjergsjøstølen uden at gøre brug af søen, om det så er for at fiske, padle kano eller kajak. Så Kåre og jeg hopper en tur i kajakkerne. Søen er 16 km2, så vi når ikke at se det hele, men nok til at jeg kan se og mærke at det her er et skønt sted.

Skønne islænderheste på Skarslia Ridecenter

Vi bliver på fjeldet, men denne gang for at komme tæt på naturen på en af de mere specielle måder – nemlig på hesteryg. Hvis du har prøvet det før, ved du hvilken skøn oplevelse det er. Hvis du aldrig har, så er et sted som her ved Skarslia Ridecenter, et godt sted at starte, fordi du er i de bedste hænder. Der rides kun på islandske heste, som går for at være de bedste turheste i verden.
Vi får udleveret udstyr og en grundig instruktion og før vi begiver os ud i naturen går vi en runde på ridebanen, så Armann kan se, hvordan vi sidder på hestene.

Op på højfjeldet

Vi skal op på højfjeldet, men før turen går derop skridter vi gennem skovområdet og også gennem Skarslia skianlæg, hvor jeg både stod på ski og kælkede sidste vinter. Igen kan jeg kun blive imponeret over hvor herlig naturen er på disse kanter. Og det er samtidig en stor legeplads. Herligt!

Du kan også vælge cykelferie

Hvis hesteryg ikke lige er sagen, å er området perfekt til cykelferie. Både længere ture, men også kortere ruter på et par timer.

Perfekt afslutning på ferien

Du kan slutte din campingferie i Hallingdal Feriepark med en suveræn middag i restauranten. Det er norske priser, men også høj kvalitet. Du kan også tage fiskestangen med og så håber på du er heldig. Der er masser af godt fiskevand i alle retninger fra campingpladsen, og er du heldig er aftensmaden reddet. Men først skal fisken lige gøres rent og det klarer vi lige her ved elven. Så er det ellers bare hjem på campingpladsen og nyde friskfanget aftensmad. Med andre ord en helt perfekt afslutning på en uges ferie i skøn norsk natur.

Se programmet fra vinterturen til Hallingdal her:

Dette indhold kræver et aktivt
abonnement

Læs mere

Har du allerede et abonnment?

Fakta om Norge - Hallingdal - Ål

I hele Hallingdal bor der ca. 20.000 mennesker, og mange turister besøger kendte destinationer som Gol, Geilo, Sundre, Nesbyen og Ål.

Afstand fra Danmark: Ca. 200 km fra Oslo. Der er 600 km fra København til Oslo, men du kan også sejle fra København, Frederikshavn og Hirtshal til Norge. Perfekt til nybegyndere inden for vintercamping eller andre, der ikke ønsker at køre langt i vintervejr.

Aktiviteter i Ål om vinteren: Alpint skiløb, langrend,  hundeslæde mm
Aktiviteter i Ål om sommern: klatreparken Høy og lav, rideture, vandretur og sejllads på Hallingdal elven mm

Her boede vi:
Hallingdal Feriepark

Mere information: 

Turistinformation: Ål

Turistinformation: Norge