Uforglemmeligt krydstogt fra København langs Vestnorge kyst
Log ind Log ind
Uforglemmeligt krydstogt fra København langs Vestnorge kyst

Uforglemmeligt krydstogt fra København langs Vestnorge kyst

Har du aldrig været på krydstogt før, så er det en oplagt mulighed at tage på din første sejlads fra Købehavn, så du sparer flybilletten ud i verden. Vi hoppede om bord på Royal Caribbeans Vision of Seas, med kurs mod den norske vestkyst.

Anne-Vibeke Isaksen

Anne-Vibeke Isaksen

Vært og rejsejournalist

Tilføj favorit

Se det fulde Tv-program: Anne-Vibeke Rejser - Krydstogt Vestnorge

Krydstogt med "flyvende start"

Selvom du skal sejle, kan du forvente en flyvende start. Kufferten afleveres på kajen. Den skal du ikke selv bære om bord. Den står  kahytten hurtigere end du selv finder frem til den. Tjek ind tager heller ikke lang tid, og det papirarbejde, som der, er kun for at resten af ferie, går let, fordi alt kører ind på dit såkaldte sea pass. Så lægges der fra kaj og fra de øverste dæk nydes udsejlingen fra København med kurs mod Norge. Det er en flot udsejling med udsigt til vigtige dele af de historiske forsvarsværker, som f.eks. Trekroner Fortet.

Første stop er Kristiansand

Efter en god nats søvn ligger det prægtige skib Vision of the Seas til lige ud for det nye flotte teater og koncerthus, hvor arkitekten tydeligt har været inspireret af beliggenheden helt ud til vandet. Som dansker er Kristiansand en spændende by at besøge, fordi den blev grundlagt af vores egen Christian IV, d. 5. juli 1641. På det tidspunkt blev området kaldet for Sanden så bynavnet Kristiansand var nærliggende. I 1666 blev byen garnisonsby og i 1682 kom også bispesædet hertil fra Stavanger, hvilket fik byen til at vokset kraftigt frem til en katastrofal brand i 1734, hvor 333 huse brændte helt ned til grunden. Byens smukke beliggenhed med vand på tre sider gør det til en skøn ferieby. Her uden for sæsonen er her stille, men alligevel hyggeligt. Blandingen af havnemiljøer, små marinaer går godt i spænd med livet i gågaden. 

Welcome Ceremony på Vision of the Seas

Når du tager på krydstogt skal du på alle tænkelige måder føle dig godt tilpas og nyde ferien, så den første aften bydes der velkommen på ægte krydstogtsmaner. Det kræver lidt finere påklædning, som du kan tage med hjemme fra eller leje om bord. Når påklædningen er på plads, så er der til gengæld også både fest og farver. De mange nationaliteter om bord, der både findes blandt gæster og personale, gør denne velkomst fest til noget helt særligt. En oplevelse, hvor du kan danse med på første parket eller nyde det hele på afstand sammen med dine medrejsende og en god drink. På dette krydstogt er kaptajnen dansk og hedder Lis, og hun står for den officielle velkomst, og herefter står det store underholdningsteam for selve festlighederne.

Ankomst til Sardin- og oliebyen Stavanger

For det meste sejles der kun om natten, så du næste dag er fremme ved en nye og spændende destination. På denne rejser er Vnæste stop Stavanger, der lige så godt kunne hedde Norges olieby. Du kan besøge Oliemuseet,men du kan også dykke længere ned i historien og i den gamle bydel, der blomstrede op, på grund af datidens rigdomme, der kom fra sild og sardiner. 
Det er ca. 100 år siden Stavanger først gang blomstrede op, fordi en medarbejder på den lokale sardin fabrik opfandt en konservesdåse med låg. Derfra gik det virkelig stærk for den smukke by med de mange hvide træhuse. Det hele kan opleves på Hermatikkmuseet - på dansk konservesmuseet.

Den gamle bydel i Stavanger - fyldt med nostalgi

Stavangers gamle bydels smalle gade med toppede brosten og stokroser er ualmindelig charmerende. I mange af de små huse gemmer sig kunsthåndværkere som keramikere og malere. Det nostalgiske præg er gennemført – selv den gamle brandalarm er bibeholdt.

Sejltur til Lysefjorden og Prædikestolen

Det fine ved krydstogt er, at du som regel har en hel dag i land, og når byen ikke er større end Stavanger, er der tid til endnu flere oplevelser. En sejltur på den 42 km lange Lysefjord er oplagt. Fjorden er 500 meter dyb på det dybeste sted, men alligevel står alle ude på det vindblæste dæk for at se op – meget højt op - i luften. På begge sider af den storslåede fjord rejser fjeldene sig nærmest lodret og båden sejler helt ind under den verdenskendte klippe Prædikestolen. Over 600 meter høje klippe måler 25 x 25 meter og besøges af over 150.000 vandrere hver år.

Vandfald overalt i Lysefjorden

Selv om skyerne leger på himlen, er det stadig storslået med den dramatiske natur.  Fjorden, fjeldene og ikke mindst de mange vandfald, der utrætteligt prøver at fylde fjorden op er imponerende. Du kan nå en del på en udflugt som denne, fordi det hele er planlagt, så må du leve med, at du ikke selv kan bestemme under vejs.

Heldagstur til Ålesund og Trollstigen

Næste dag ankommer skibe standsmæssigt til kystbyen Ålesund, hvor du til fods kan besøge den gamle Rosekyrkja lidt uden for Ålesund og imponerende vandfald, som vælter ned gennem fjeldene alle de steder, der er mulighed for det.

Trollstigens mange hårnålesving

Dagens højdepunkt i Ålesund er dog uden tvivl Trollstigen, der begynder 850 m.o.h. og herfra er der 11 besværlige hårnålesving ned i dalen. Det er både en udfordring at kæmpe sig op og ned, og fra toppen er der en ubeskrivelig udsigt til den uberørte norske natur, som Norge er så kendt for.

Handicap-egnet besøgscenter

På toppen er der et besøgscenter, og fine gangbroer ud til de forskellige udsigtspunkter, hvor der både kan køre klapvogne og kørestole. Et absolut positivt tiltag så alle kan nyde udsigter, som naturen serverer på et sølvfad på disse kanter.

Geirangerfjorden - hele rejsens højdepunkt

Selve byen Geiranger er en sjov lille størrelse med masser af små butikker med et overflod af souvenirs, men det vidner bare om, hvor mange der valfarter til dette sted. Og det er med god grund for, det er netop her ved Geiranger, at naturen får alle til at tabe pusten. På en udflugt arrangeret af skibet, kører bussen først en tur op af de mange hårnålesving i Ørnesvinget til dalen ved Eidsvatnet. Her virker naturen pludselig imødekommende med den blanke sø og de mange små charmerende bondegårde. Der dyrkes afgrøder, hvor der kan.

Et af Norges mest kendte udsigtspunkter

Fra Geianger kører bussen til den modsatte vej mod Dalsnibba, og hvor et af Norges mest kendte udsigtspunkter, ud over den smalle men meget dybe Geirangerfjord, viser sig.

Helt op til Dalsnibba og Djupvatnet

Den snoede vej fortsætter og udsigten bliver mere og mere storslået. Naturen varierer hele tiden fra store brede dale til det golde og øde fjeld længere oppe på toppen. Der er 21 km fra selve Geiranger til toppen af Dalsnibba og de sidste fem km, der går fra søen Djupvatnet, fik først asfalt på i sommeren 2013.

Den snoede "Nibbeveien"

Vejen kaldes også for Nibbeveien og blev åbnet i 1948, i forbindelse med at det første turistskib Stella Polaris besøgte Geiranger, efter 2. Verdenskrig. Der er mange som cykler både op og ned, og der arrangeres også halvmaraton op til Dalsnibba, men uanset hvordan du kommer her op, så venter en uforglemmelig udsigt. Helt ned i bunden af dalen ligger vores skib i miniatureformat.

15 km uforglemmelig udsejling

Denne aftens udsejling slår uden sammenligning alle de andre på denne rejse. Geianger ligger 15 km fra havet, så de første fire timers sejlads Geianger går igennem den forholdsvis smalle fjord, hvor fjeldene rejser sig på begge sidder. Alle gæster på skibet er ude for at nyde de imponerende landskaber, der med god grund kom på UNESCOs Verdensarvsliste 14. juli 2005.

Norges næststørste by Bergen

Byen, der er omgivet af både hav, fjorden og fjelde, blev grundlagt i 1070, af kong Olav Kyrre. Helt frem til 1314 var det Norges hovedstad og frem til 1830 tilmeld Norges største by. Der er meget at opleve her, men på en enkelt dag er det anbefalelsesværdig at koncentrere sig om havneområdet, og den gamle og velbevarede havnebebyggelser Bryggen, der har rødder i Hanseforbundet og går helt tilbage til 1360. Bryggen er en Norges bedst bevarede middelalder bebyggelser og er på UNESCOs Verdensarvsliste.

Bergen - en vigtigt købstad

De 61 skæve træhuse er ikke bare charmerende, men vidner også om en storhedstid fra den gang Bergen var en vigtigt købstad – en storhedstid der gik fra det 14. til det 16. århundrede. Der er butikker og cafeer i de fleste af bygningerne og det er meget fascinerende at gå rundt i gaderne med de vinderskæve huse på hver sin side. Bryggen besøges hvert år af ca. 1 mio. turister. Fiskermarked minder på mange måder om et marked syd på - tilbuddene råbes højt, for at få kundernes opmærksomhed. En perfekt sidste dag før kursen sættes mod København. Hele den sidste dag er til søs, så skibet kan nydes i fulde drag.

Livet om bord på Vision of the Seas

Der er 60 nationaliteter om bord fordelt på både passagerer og personale. Der er ca. en personale pr. tre gæster, så det siger sig selv at servicen er i top. Over alt serveres der god mad, drinks og kahytten tjekkes af, mindst to gange hver dag, for rene håndklæder og en redt seng. Det er helt op til dig selv om du vil dase ved poolen, gå i spa, fitness, wellness eller nyde en drink i baren øverst på skibet, med udsigt til havet. Det er netop denne frihed til at vælge til og fra, der gør krydstogtferien til både en dase- og aktiv ferie. Det bestemmer du selv. Det hele krydres med underholdning i mange forskellige genrer.

Hold styr på ferien med Cruise Compass

Dagene er spækkede med oplevelser på land, men i samme øjeblik du kommer om bord igen, og skibet fortsætter rejsen op lang Norges vestkyst, handler det om at vælge mellem alle de underholdningstilbud, der er ombord. Og der er flere underholdningstilbud, end du kan nå på en uges ferie. Det kan være lidt forvirrende at holde styr på det hele, men den del er der allerede tænkt på. Hver dag får du udleveret et Cruise Compass, hvor du kan få overblik over alt det der sker, og en plan for, hvor vi sejler hen.

Fakta om Norge - Vestkysten

Hovedstaden i Norge er Oslo.

Norges vestkyst kaldes for "Verdens smukkeste sørejse".

Befolkningstal: Ca. 5,2 mio. 

Areal: Ca. 385.203 km²

Afstand fra Danmark: Ca. 484 km til Oslo  

Destinationer på denne rejser: Kristiansand, Stavanger, Ålesund, Bergen

Mere information:

Turistinformation: Norge

Krydstogt langs Norges vestkyst med Royal Caribbean