Alt dette skal du opleve i Porto i Portugal
Log ind Log ind
Alt dette skal du opleve i Porto i Portugal

Alt dette skal du opleve i Porto i Portugal

Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: Gislev Rejser

Porto, der ligger ved Douroflodens udmunding, er meget mere end portvin og byens mange attraktioner kan sagtens ses til fods, selvom den også er meget kuperet. Porto er også et perfekt udgangspunkt for flodkrydstogt på Douro floden.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Portos kendetegn - Igreja dos Clerigos

Kirken - Igreja dos Clerigos - ligger nemlig på en af Portos mange bakketoppe og er med klokketårnet på hele 75,6 meter den højeste bygning i Portugal - og naturligvis et af Portos kendetegn. Kirkens smukke facade er bygget i barok mellem 1732 og 1773 og kan ses i hele Rua Clerigos' længde. Herfra kan du fortsætte til Frihedspladsen.

Igreja dos Clerigos er med klokketårnet på hele 75,6 meter den højeste bygning i Portugal.

Igreja dos Clerigos er med klokketårnet på hele 75,6 meter den højeste bygning i Portugal.

Dette indhold kræver et aktivt
abonnement

Læs mere

Har du allerede et abonnment?

Det centrale Porto

Frihedspladsen - Praca Liberade - med Dom Pedro IV højt på hest er omgivet af skønne bygninger, der er et studie værd, og for enden af pladsen ligger byens rådhus. Herfra er der ikke langt til den populære indkøbsgade Rua Santa Catarina, hvor vi stopper op ved den helt skønne, lille kirke - Capela das Almas - der er helt dækket af azulejos.

Pladsens foran Portos rådhus.

Pladsens foran Portos rådhus.

Portos katedral Sé

Portos store katedral Sé er et imponerende syn. Det første du ser er statuen af Vimara Peres - den første greve af Portucale fra 800-årene efter generobringen af området nord for Douro-floden. På den store terrasse foran katedralen ses en maurisk gabestok og til højre for katedralen ligger det store hvide bispepalæ. Husk også at nyde udsigten ud over Porto, for katedralen er bygget på en af byens mange bakketoppe.
Selve katedralen blev bygget som et fæstningsanlæg i 1100- og 1200-tallet og er blevet udvidet og ombygget flere gange - bl.a. med en flot loggia (buegang) på siden af katedralen med glaserede kakkelpaneler - såkaldte azulejos - fra 1700-tallet.
Indvendig er kirken rigt dekoreret bl.a. med et barokt alter skåret i træ og belagt med guld.

Platform foran katedralen i Porto

Platform foran katedralen i Porto

Portos katedral Sé

Portos katedral Sé

Hovedbanegården - Estacao de Sao Bento

Fra katedralen er der ikke længere end, at du kan spadsere til Sao Bento-banegården der er fra 1916. Ikke for at tage med toget, men for at imponeres over banegårdens udsmykning med azulejos - de store kakkelpaneler - der viser nogle af Portugals historiske højdepunkter og skildringer af dagliglivet. Her er voldsomme krigsscener, hvor maurerne slagtes. Her er vist et royalt bryllupsoptog. Her ses overgivelsen til Spanien. Men her skildres også arbejde med korn- og vinhøst og meget mere.

Hovedbanegården Sao Bento i Porto

Hovedbanegården Sao Bento i Porto

Palacio da Bolsa - den gamle børs

Den gamle børs, der er bygget på et tidligere kloster hørende til San Francisco-kirken, er også et besøg værd. Det er en nyklassisk bygning fra 1850, og indenfor i Palacio da Bolsa ses et enormt rum med en flot udsmykning, og herfra leder en bred stentrappe dig op på 1. sal, hvor du kan se se de forskellige rum - det ene flottere end det andet. Mest imponerende er Den Arabiske Salon, der betragtes som en af Portos juveler og som man ikke finder magen til uden for Mellemøsten. Overalt er der arabiske mønstre, som var dette værelse bygget af og for maurerne.

Den gamle børs i Porto - Palacio da Bolsa

Den gamle børs i Porto - Palacio da Bolsa

Gå ikke glip af bydelen Riberia 

Porto er fyldt med smukke og spændende attraktioner, men måske er den mest charmerende bydel Riberia, der ligger helt ned til floden med de farverige og nedslidte huse, der er klæbet fast den stejle klippevæg. Mange er udsmykket med klassiske kakler og farverige døre, som er med til at skabe en helt særlig patina og stemning, som du kun oplever i Porto. 

Vasketøjet er altid ude i Riberia kvarteret.

Vasketøjet er altid ude i Riberia kvarteret.

Portvinsbydelen Gaia - på modsatte flodbred

Fra Vila Nova de Gaia, i daglig tale kaldet Gaia, får du en flot udsigt til Riberia og resten af Porto på modsatte bred. Det er et knudepunkt i portvinsindustrien og fyldt med portvinshuse og kældre, hvor du kan få rundvisninger og smagsprøver. Stedet er også kendt for sandstrande som Praia da Madalena og de naturskønne Cais de Gaia, der ligger helt ned til floden med caféer og udsigt over Douro. Herfra er der heller ikke langt til den gamle fiskerby Afurada.

Gaia ved solnedgang.

Gaia ved solnedgang.

Forte de S. Joao da Foz - Douroflodens udmunding

Hvis du har mere tid, så tag ud til Douroflodens udmunding i Atlanterhavet. Der er både et fuglereservat og havnen Forte de S. Joao da Fozille ved det gamle fyr Farol de S. Miguel. Længst ude på molen står endnu et fyr, hvor Atlanterhavets bølger hamrer mod land, så vandet springer i kaskader. Dette ses tydeligst på den mindre mole - også med et fyr - der ligger parallelt med den den store mole. På landets yderste spise ligger også et lille fort -  - der skulle beskytte indsejlingen mod Porto, og nord herfor findes de gode badestrande. Hvis du ikke vil gå, kan du tage sporvognen linie 1.

På yderste mole ved Atlanterhavet.

På yderste mole ved Atlanterhavet.

Fakta om Portugal

Lissabon er hovedstad i Portugal. Ø-grupperne Madeira og Azorerne hører til Portugal.

Befolkningstal: Ca. 10,5 mio.

Areal: Ca 92.391 km²

Afstand fra Danmark: Ca. 2.374 km

Mest besøgte attraktion: Byerne Lissabon og Porto samt strandene ved Algarve. Også øgrupperne Madeira samt Azorerne er populære - både for at slappe af ved strandene, men også for at vandre i bjergene.

Mere information: 

Turistinformation: Portugal

Rejsebureau: Gislev Rejser