Besøg den ældste by i Schweiz Chur, Rheinschlucht og Bernina Express
Log ind Log ind
Besøg den ældste by i Schweiz Chur, Rheinschlucht og Bernina Express

Besøg den ældste by i Schweiz Chur, Rheinschlucht og Bernina Express

Chur i sig selv er måske ikke en rejse værd, men Europas svar på Grand Canyon Rheinschlucht og UNESCOs Bernina Express, der går over bjergpasset, er til gengæld oplevelser, du aldrig glemmer.

Anne-Vibeke Isaksen

Anne-Vibeke Isaksen

Vært og rejsejournalist

Tilføj favorit

Den ældste by i Schweiz hedder Chur

Den hyggelige alpeby ligger i den østlige del af Schweiz og er hovedstad i kantonen Graubünden. Hovedsproget i byen er tysk, men de fleste forstår også engelsk. Byen, der består af både en gammel og moderne bydel, ses helt klar bedst til fods. Chur, der udtales "kur", anses for at være den ældste by i Schweiz og arkæologiske udgravninger har fundet tegn på beboelse i Chur helt tilbage i perioden mellem år 3900 og 3500 fvt. Vi var der på en busrejse, men camping og kør-selv er også sagen.

Den gamle bydel i Chur ses bedste til fods

Den gamle bydel i Chur ses bedste til fods

I år 15 fvt indtog Romerriget området, og byen der af romerne blev kaldt Curia Raetum blev udnævnt til hovedstad for den nyetablerede romerske provins Raetia Prima. Byen har  på grund af placeringen ved Rhinens bred og adskillige nærliggende alpepas, været en vigtig by og et både strategisk og handelsmæssigt knudepunkt. I året 451 blev Chur f.eks. udnævnt til det første kristne bispesæde nord for alperne, hvilket også har gjort byen til en religiøs højborg med flere kirker, heriblandt St. Martin kirken i den gamle bydel. Kirken blev anlagt i år 769 men brændte sammen med størstedelen af byen ned til grunden, i den store brænd i 1464. Kirken blev derefter genopbygget som den står i dag, og det er den ældste sen-gotiske bygning i hele kantonen Graubünden. På mange områder minder den gamle bydel om så mange andre klassiske alpebyer, men der er alligevel et eller andet over bydelen der nemt kan få dig til at føle, at du er kommet tilbage i tiden. Samtidig med at de nyere dele af byen, med gågader osv. ikke efterlader dig i tvivl om at byen også er moderne og helt med på noderne.

Udflugt til Rheinschlucht - slugten ved Rhinen

Er du afsted på egen hånd, f.eks. i bil eller autocamper kan det anbefales at køre 15-20 minutter uden for Chur, til den del af Rhindalen, der også bliver kaldt Europas Grand Canyon. Vejene er små, og snørklede, men udsigten over Rhinen og bjergene i det fjerne kan hurtigt tage pusten fra dig. Langs ruten er der flere rastepladser, som oftest i forbindelse med et etableret udkigspunkt, med platforme, hvorfra du kan få det bedst mulige udsyn. Hvor længe du bruger på turen er selvfølgelig helt op til dig selv, men du kan hurtigt få et par timer til at gå med bare at nyde naturen og ikke mindst den friske bjergluft.

På alle årstider er en køreturen ved Rheinschlucht en oplevelse. Der er flere udkigsposter. Her fra udsigtspunktet Zault.

På alle årstider er en køreturen ved Rheinschlucht en oplevelse. Der er flere udkigsposter. Her fra udsigtspunktet Zault.

Tag med på togturen Bernina Express

Bernina Express, der går over det dramatiske Bernina bjergpas, er med god grund på UNESCOs verdensarvsliste. Toget kører mellem Chur og Tirano i Italien og biletterne købes på stationen, der hvor du stiger på. Du kan sagtens bruge en hele dag og stå af og på undervejs.

Chur ligger i 593 moh. og Tirano ligger 441 moh, men for at komme gennem passet skal toget langsomt stige ca. 1800 m op til passet i 2.253 m højde. Jernbanen snor sig ind og ud mellem bjerge og dale, og stiger på de kraftigste hældninger hele 7%, hvilket er den maksimale stigning togene kan håndtere. På alle årstider er det en uforglemmelig oplevelse. Står du på ski kan du stå af oppe i passet og få dig en dag på ski.

Toget holder på perronen i Tirano - klar til afgang. Klar til en uforglemmelig togtur. Togturen Bernina Express er med god grund på UNESCOs verdensarvsliste.

Toget holder på perronen i Tirano - klar til afgang. Klar til en uforglemmelig togtur. Togturen Bernina Express er med god grund på UNESCOs verdensarvsliste.

Dette indhold kræver et aktivt
abonnement

Læs mere

Har du allerede et abonnment?

Fakta om Schweiz

Schweiz' officielle navn er Schweizerische Eidgenossenschaftlovenien og ligger i Centraleuropa. Det grænser op til Tyskland, Frankrig, Italien, Liechtenstein og Østrig. 208 bjerge er over 3.000 meter. Der tales fire officielle sprog - tysk, fransk, italiensk og rætoromansk.

Hovedstad: Bern - største by er Zürich

Befolkningstal: Ca. 8 mio.        

Afstand fra Danmark: Ca. 900 km fra den dansk-tyske grænse

Areal: 41.285 km²

Mest besøgte attraktioner/byer:  Zürich, Geneve, Bern, Luzern, Matterhorn, Jungfraujoch Top of Europe,  Interlaken, St. Gotthard, Chur og Bernina Express

Mest kendt for: Ure som Omega, Rolex og Tag Heuer. Ost - der findes over 450 slags. Chokolade - schweizerne spiser gns. 10 kg om året

Mere information:

Turistinformation: Schweiz

Find campingpladser i Schweiz

Busrejser til Schweiz med Riis Rejser