Campingtur til vidunderlige Isle of Skye i Skotland
Log ind Log ind
Campingtur til vidunderlige Isle of Skye i Skotland

Campingtur til vidunderlige Isle of Skye i Skotland

Det er en lang rejse med campingvogn, men det er hele turen værd.

Anne-Vibeke Isaksen

Anne-Vibeke Isaksen

Vært og rejsejournalist

Tilføj favorit

Skotland langt væk

Skotland er ikke sådan lige at komme til, når man gerne vil have sin campingvogn med, men landet er ideelt til campingferie, når først man er kommet frem. Selve campingpladserne er ikke noget at skrive hjem om, men uanset hvilket område man vælger, er der store oplevelser for alle i familien. Det handler også meget om at starte ferien hjemmefra. Vælger man at sejle Esbjerg-Harwich, kan man slappe af om bord, og køreturen op gennem England byder også på oplevelser, hvis man deler turen op i etaper.

Enestående natur

Isle of Skye, der ligger på den skotske vestkyst mellem selve hovedlandet og øgruppen Hybriderne, er i den grad værd at fremhæve. Naturen er ganske enkelt enestående, men vejret kan været lidt drilsk, så de flotte udsigter kan lade vente på sig. Planlæg derfor rejsen med god tid og elastik, for den er værd at vente på.

Smalle veje

Man kan vælge at tage campingvognen med over på selve øen, hvor der er 10 campingpladser. Ikke alle er lige lette at køre til, så hvis du har en bred og lang campingvogn, kan det anbefales at køre ind på en af pladserne i Kyle of Lochalsh, hvor broen over til øen også er. Øen er stadig let at komme til, selvom man ikke bor der ude.

Kom hele øen rundt

Den sydlige del af øen domineres af The Cuillin Hills, der er nogle af Storbritanniens højeste bjerge. De kan opleves på afstand, men også på flere forskellige markerede vandreture, der fortrinsvis starter i Sligaschan, hvor man kan stille bilen. Lidt nord for Kylerhea kan man med lidt tålmodighed se havoddere. De ses bedst i morgen- og aftentimerne, hvor de er mest aktive. Følges vej A87 og A855 rundt på den nordlige del, kommer man først igennem byen Portree, der er øens største og et turistmekka. 
Længere mod nord ligger Old Man of Storr, der er en bemærkelsesværd lodret klippe, som både ses på afstand fra vejen og på nært hold ved at følge vandrestien derop. Ca. en times gang. Andre seværdigheder på vejen er først Lealt Falls og dernæst Mealt Falls med en imponerende klippekyst, der rejser sig direkte fra havet. Længst mod nord ligger ruinerne af Duintulm borgen.

Børn ingen hindring

Vores børn på et og tre år siger ikke noget til den lange bilrejse, så længe vi holder de pauser, det kræver. Det er mange og betyder, at vi ikke kommer så langt på en dag. Allerede nu tager vi dem med på kortere vandreture. Den mindste sidder i bærestol og den størstes går selv eller sidder på farens skuldre, når der er behov for det. 
I bjergene er det vigtigt, at de er klædt på efter forholdene. Husk vejret kan skifte hurtigt, så tag varmt tøj med i rygsækken uanset hvad. Gå ikke for langt væk og start med korte ture for at veje stemningen.

Camping er ideel

Med to små børn som rejsekammerater er camping helt ideelt. I campingvognen har vi alle de bekvemmeligheder, som vi kender hjemmefra, og især køkken, toilet og badeforhold er prisværdige, når campingpladserne ikke er så gode. Husk kiler til campingvognen, da terrænet ofte er ujævnt. Ellers kan det være svært at få vognen til at stå i vatter. Priserne varierer fra 80 kr. til 200 kr. pr. overnatning inkl. alt. Priserne virker mest til at variere efter hvor mange turister der kommer end ud fra kvaliteten. Populære steder er dyrest.                                

Whisky - ALDRIG med cola

Skotterne er meget stolte af deres specialiteter og andre varemærker som Loch Ness, sækkepiber, whisky, kilte med mere. Flere steder bliver der kogt lidt for meget suppe på en til tider tyndt historie, men et besøg på et destilleri holder 100 %. Skotternes stolthed er med god grund verdens bedste whisky. Nogen vil naturligvis påstå, at det er en smagssag, men ikke skotterne. Talisker, der produceres på Isle of Skye i byen Carbost, er absolut et besøg værd. Og husk whisky kan drikkes med tempereret vand, isterninger eller rent, men ALDRIG med cola. Det er ganske enkelt blasfemi i hvert fald i Skotland.

Her boede vi

I byen Ardelve sydøst for Kyle og Lochals ligger en primitiv plads med to toiletter og to brusebade. Den ligger smukt lige ned til fjorden Loch Alsh og nabo til det smukke Eilean Donnan Slot.  Der er ingen reception, man kører bare ind og finder en plads, så kommer der en dame forbi om aftenen.
Der er ti campingpladser på Isle of Skye. Har du en bred campingvogn, så vælg en af campingpladserne, der ligger ved hovedvejene.

Mere information

Husk tøj og sko til al slags vejr. Om sommer klækkes migde, der er et lille insekt, der minder lidt om en lille stikflue på ca. en mm. Hunnen bider. Spørg efter insektmiddel f.eks. Jungle Formula på det lokale apotek.
Turen blev kørt i en Kia Carneval 2,9 HPDI og en LMC Dominant 520 RHD

Fakta om Skotland

Edinburgh er hovedstad i Skotland, der er en del af Storbritannien. 

Befolkningstal: Ca. 5,3 mio.

Areal: Ca. 78.782 km²

Afstand fra Danmark: Ca. 984 km til Edinburgh

Mest besøgte attraktion: Edinburgh med slottet, men også de mange muligheder for at tage rundt i landets flotte landskab og se på middelalderborge, kirker og klostre, ligesom det er populært at vandre i bjergene.

Mere information:

Turistinformation: Skotland

Turistinformation: Storbritannien