Imponernende Guggenheim i Bilbao - Baskerlandets hovedby
Log ind Log ind
Imponerende Guggenheim  i Bilbao - Baskerlandets hovedby

Imponerende Guggenheim i Bilbao - Baskerlandets hovedby

En af Baskerlandets hovedbyer er Bilbao og var indtil 1980'erne kendt som en trist og forurenet industriby, som turister holdt sig langt væk fra. Men fremsynede og visionære kræfter fik ændret dette.

Thomas Sørensen/Lasse Løndahl

Thomas Sørensen/Lasse Løndahl

Tilføj favorit

Baskerlandet - helt sin egen

Euskadi kalder baskerne deres land som på mange måder adskiller sig fra det øvrige Spanien. Det lille grønne hjørne, som klemmer sig sammen under de vestlige Pyrenæer og grænser op til Frankrig, har aldrig været koloniseret af romerne eller maurerne og regnes for det ældste folk på Den Iberiske Halvø. Her holder man fast i sin egen gamle kultur som først og fremmest består af eget sprog - både talt og læst - og som ikke ligner noget andet sprog i Spanien. Langt de fleste baskere taler dog også spansk.

Mange baskere har længe ønsket sig et helt selvstændige land - frigjort fra Spanien - og op gennem 1960'erne og 1970'erne udførte terrororganisationen ETA flere bombeangreb mod offentlige myndigheder som politi og militær for at opnå dette mål. Men terrororganisationen har aldrig forsøgt at ramme turister eller almindelige spaniere og i 2011 erklærede ETA at den væbnede konflikt var indstillet. Der er i dag ingen grund til ikke at besøge denne smukke del af Nordspanien.

Guggenheim Museet i Bilbao

Guggenheim Museet i Bilbao

Guggenheimer museet - et fremtidssikret ikon

Midt i 1980'ernes økonomiske krise fik nogle den idé at skabe noget nyt som atter kunne få gang i hjulene og give ny vækst og mere turisme. Guggenheim Museet var et af forslagene og efter en international konkurrence valgte man projektet udarbejdet af den canadisk-amerikanske arkitekt Frank Gehry. (Også kendt for bl.a. Walt Disney Concert Hall i Los Angeles.) Guggenheim Museet, der udstiller nutidskunst, stod færdigt i 1997 og har siden trukket millioner af turister til byen og har skabt skønsmæssigt 5.000 nye arbejdspladser. Museet er da også storslået. Foran indgangen modtages du af kæmpehunden Puppy skabt af kunstneren Jeff Koon og som er fremstillet af 60.000 blomster som vandes indefra og som skifter farve afhængig af årstiden.

Kæmpehunden Puppy står foran Guggenheim Museet

Kæmpehunden Puppy står foran Guggenheim Museet

Udsigt fra Puente La Salve

Hvis du fortsætter op over den høje bro Puente La Salve, som Guggenheim-museet delvist er bygget sammen med, får du et glimrende indtryk af museets skulpturelle flader. Det meste af museet er dækket af 1/2 mm tynde titaniumplader der tilsammen vejer 60 tons, men store dele består også af lyse sandsten og glaspartier.

Guggenheim Museet set fra Puente La Salve ved floden Nervión

Guggenheim Museet set fra Puente La Salve ved floden Nervión

Kunst ude som inde

Bygningen i sig selv er et moderne kunstværk og indenfor åbner der sig et 60 meter højt rum - Atrium - der også benyttes til udstilling af moderne kunst. Fiskesalen i stueetagen med værker af Richard Serra fremstillet i stål. Her er temaet "Et spørgsmål om tid" med både "Slangen", cirkler og en labyrint i enorme dimensioner. I et af stueetagens andre sale ses et værk af Andy Warhol som fylder alle væggene med et motiv der gentages igen og igen i forskellige farvekombinationer. Museets samlede areal er 32.000 m2 fordelt på tre etager og her ses skiftende udstillinger, hvor man bl.a. låner billeder fra øvrige Guggenheim museer i Berlin, Venedig og New York. En glaselevator kører op til 1. og 2. etage, hvor samtidsmalerier og skulpturer kan iagttages. (Det er ikke tilladt at fotografere kunstværkerne på 1. og 2. sal.)

Store aluminiumsplader i forskellige former skaber et helt unikt syn

Store aluminiumsplader i forskellige former skaber et helt unikt syn

Bilbao har mere at byde på

Bilbao byder herudover også på andre turistattraktioner og øvrige arkitektoniske mesterværker som musikhuset og metroen samt den gamle bydel der er utroligt charmerende. Fra udsigtspunktet på Artxanda-bjerget, får du en fantastisk udsigt over hele byen, Nervión-floden samt de mange små bjerge der omgiver hele Bilbao. På en klar dag kan du endda se helt ud til Biscayabugten i det fjerne. Du kan selvfølgelig komme op til udsigtspunktet med bil eller bus, men det kan anbefales at tage de 226 meter op med funicularen, det lille kabeltog der på tre minutter tager dig fra foden af bjerget op til det spektakulære view. 
Snyd heller ikke dig selv for en gåtur langs Nervión-floden med de mange broer, hvoraf flere af broerne er arkitektoniske mesterværker i sig selv. Det kan anbefales at sætte sig på en af de mange bænke langs floden og bare nyde byens liv og observere de mange forskellige typer der passerer forbi. Fra unge skønheder, forelskede par og hundeluftere, til ældre herrer i baskerhuer er det et spændende studie i den lokale befolkning der er indbegrebet af Baskerlandet.

Zubizuri eller Campo Volantin-broen over Nervión-floden

Zubizuri eller Campo Volantin-broen over Nervión-floden

Fakta om Spanien

Hovedstaden i Spanien er Madrid. Tæt på Spanien ligger De Baleariske Øer med hovedøerne Mallorca og Menorca i Middelhavet. I Atlanterhavet ligger De Kanariske Øer.

Befolkningstal: Ca. 46,5 mio.

Areal: Ca. 505.990  km²

Afstand fra Danmark:  Ca 2.075 km. til Madrid

Mest besøgte attraktioner: Storbyer som Madrid og Barcelona og de mange fine badestrande specielt mod Middelhavet. Rundt omkring i landet findes flotte middelalderslotte.

Mere information:

Rejsebureau: Gislev Rejser

Turistinformation: Spanien