Kom tæt på Spaniens tredjestørste katedral i Burgos
Log ind Log ind
Kom tæt på Spaniens tredjestørste katedral i Burgos

Kom tæt på Spaniens tredjestørste katedral i Burgos

Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: Gislev Rejser

På pilgrimsvejen til Santiago finder du byen Burgos - en by der blev grundlagt i 884 og blev kongelig regeringsby i 1073, da de to selvstændige kongeriger Castilla og León blev forenet. Byens ubetinget største attraktion er den store katedral.

Thomas Sørensen / Lasse Løndahl

Thomas Sørensen / Lasse Løndahl

Tilføj favorit

Burgos katedral

Katedralen i Burgos - Castiliens juvel

Der er noget helt særligt ved at spadsere over Santa Maria-broen og igennem den gamle byport - Arco de Santa Maria - der er prydet med tårne og statuer af byens højtstående embedsmænd. Når du kommer gennem byporten står du midt i centrum af Burgos på det store torv Plaza Rey San Fernando. Her har du et enestående view over Spaniens tredje største katedral der er indviet til Jomfru Maria. En katedral der også er at finde på UNESCO's verdensarvsliste. Denne gotiske katedral - opført i grå granit - blev grundlagt i 1221 og stod først færdig 500 år senere. De to 84 meter høje klokketårne med kringlede grå spir blev tilføjet i 1500-årene, men er langtfra de eneste spir som dukker op overalt  på dette enorme og imponerende bygningsværk.

Byporten Arco de Santa Maria ved det store torv Plaza Rey San Fernando

Byporten Arco de Santa Maria ved det store torv Plaza Rey San Fernando

Katedralens uvurderlige skatte

Du kan komme på en guidet rundtur i katedralen og se de mange imponerende altertavler hvoraf de fleste er belagt med guld eller sølv.  Her kommer du også forbi uvurderlige kunstskatte, som pryder kirkerummet i form af bl.a. skulpturer, fresker og malerier. Under den store midtekuppel med stjernehvælving ses et gravsted for El Cid - en af de store helte fra generobringen af Spanien efter maurerne, samt et fornemt gravsted udført i marmor for en tidligere guvernør og dennes hustru. Et af katedralens berømte værker er maleriet af Santa Maria Magdalena malet af Giovanni Pietro Rizzoli elev af Leonardo da Vinci. Mange mener, at det har er en slående lighed med maleriet af Mona Lisa, der befinder sig på Louvre i Paris.
På rundvisningen i kirken kommer du også gennem de lange og rigt dekorerede klostergange med statuer, relieffer og grave efter tidligere helte og regenter og ender ved klosterhaven.

Figurer i en af katedralens kupler

Figurer i en af katedralens kupler

På tur i Burgos

Efter besøget i katedralen kan du passende spadsere op til udsigtspunktet på bjerget ved citadellet - Burgos' forsvarsanlæg. Her fås en glimrende udsigt ud over byen, hvor katedralen naturligvis dominerer.
Neden for bjerget passeres San Esteban-kirken samt en af de helt gamle byporte bygget ind i bymuren. Langs Rio Arlanzon kan du følge den skyggefulde allé Paseo del Espolon med statuer og musiktribune og spadser over broen Puente de San Pablo, der er prydet med ridderstatuer. Her ligger også det berømte museum for menneskets udvikling Museo de la Evolucion Humana, hvor du sagtens kan bruge adskillige timer.

På citadellet i Burgos

På citadellet i Burgos

El Cid - en ædel ridder

Lige ved Puente de San Pablo ligger pladsen Plaza de Mio Cid med statue af ridderen El Cid, hvis rigtige navn var Rodrigo Diaz de Vivar. Han  blev født i 1043 lidt nord for Burgos og tjente kong Ferdinando I af Castilien, men blev forvist fra kongeriget efter at have været indblandet i en strid mellem kongens sønner Sancho II og Alfonso VI.
Efter landsforvisningen skiftede han side og kæmpede for maurerne i en periode, men skiftede til sidst side igen og indtog Valencia for de kristne i 1094. Efter Valencia var blevet indtaget blev El Cid indsat som lokal regent frem til sin død i 1099. For sit heltemod fik han navnet El Cid efter det arabiske Al-Sayyidi som betyder Herre.
Han var en karismatisk mand og udviste stort mod og han blev udødeliggjort som en romantisk helt fra generobringstiden gennem en roman fra 1180, og i 1961 blev der skabt en episk eventyrfilm om El Cid med Charlton Heston og Sophia Loren i hovedrollerne.

El Cid der besejrede maurerne

El Cid der besejrede maurerne

Tapas - mad for guder

Alt i alt er Burgos en spændende og hyggelig by der byder på et væld af seværdigheder og ikke mindst historiske bygninger og kunst. Og så støder du næsten med garanti ind i mindst et par enkelte pilgrimme, uanset hvornår på året du besøger byen. De mange pilgrimme - og ikke mindst de mange turister der blot besøger byen uden at følge pilgrimsruten - betyder også, at Burgos har et væld af spisesteder med mad for enhver smag.
Hvis du vil forkæle dig selv og nyde et måltid der er yderst populært blandt lokalbefolkningen, kan det anbefales, at du finder en af de mange tapas restauranter. Her får du serveret de lækreste retter i små portionsanretninger, der betyder, at du kan smage på både skinke, ost, pølser og hvad du nu ellers måtte have lyst til.

Gågade med masser af restauranter

Gågade med masser af restauranter

Fakta om Spanien

Hovedstaden i Spanien er Madrid. Tæt på Spanien ligger De Baleariske Øer med hovedøerne Mallorca og Menorca i Middelhavet. I Atlanterhavet ligger De Kanariske Øer.

Befolkningstal: Ca. 46,5 mio.

Areal: Ca. 505.990  km²

Afstand fra Danmark:  Ca 2.075 km. til Madrid

Mest besøgte attraktioner: Storbyer som Madrid og Barcelona og de mange fine badestrande specielt mod Middelhavet. Rundt omkring i landet findes flotte middelalderslotte.

Mere information:

Rejsebureau: Gislev Rejser

Turistinformation: Spanien