10 steder du skal opleve i Stockholm - del 1
Log ind Log ind
10 steder du skal opleve i Stockholm

10 steder du skal opleve i Stockholm

Sveriges hovedstad Stockholm ligger smukt, hvor Østersøen møder søen Mälaren. Den elegante storby består af 14 øer, forbundet af mere end 50 broer, og det skaber luft og lys og forskellige stemninger, alt efter hvilken bydel, du besøger.

Linda Danielsen Røygaard

Linda Danielsen Røygaard

Tilføj favorit

Du kan stige til vejrs og se byen fra oven i glasgondolen Sky View, kigge på middelalderhuse i Gamla Stan, synge duet med ABBA, shoppe i det hippe kvarter Söder, se inspirerende fotoudstillinger og tage på sejlture i skærgården. Med et Stockholm Pass har du gratis transport til flere busser og både og fri entré til mange museer. 

ABBA Museum for fans i alle aldre 

Tag på en musikalsk rejse med Agnetha, Björn, Benny og Anni-Frid på ABBA Museet, hvor legenden lever videre i den permanente udstilling i Swedish Music Hall of Fame på Djurgården. Med plateausko og glitrende tøj leverede ABBA hits som Dancing Queen, Summernight City og Knowing me, Knowing you mellem 1972-1983. Dem og mange andre hits kan du høre på museet, som viser gruppens scene-kostumer, koncert genstande, interviews i en interaktiv udstilling, hvor du også kan synge og danse sammen med computer-animationer af ABBA.

Sky View på Ericsson Globe

Et godt sted at begynde dit besøg i Stockholm og få overblik over byen er fra glasgondolen Sky View på ydersiden af Ericsson Globe. På 20 minutter kommer du op i 130 meter over havet, og her er en fantastisk udsigt over bl.a. Stockholms skærgård, Djurgården, Stadshuset og Gamla Stan. Med et Stockholm Pass er turen gratis mellem kl. 10-12.

Gröna Lund og Junibacken for børn

Har du børn med, så sæt kurs mod forlystelsesparken Gröna Lund på Djurgården, en fire km lang og én km bred parkø. Gröna Lund har 32 forlystelser, bl.a. et pariserhjul, et spøgelseshus, et flyvende tæppe og flere rutsjebaner. På børnemuseet Junibacken kan du træde ind i Astrid Lindgrens eventyrverden og i Pippi Langstrømpes hus møde flere af de kendte børnebogsfigurer, fx Pippi Langstrømpe, Alfons Åberg, Mumitroldene og Emil fra Lønneberg. Bus 47 mod Waldemarsudde eller færge fra Nybrokaj-Skansen.

Vasaskibet - Sveriges turistjuvel

At se det eneste bevarede skib i verden fra det 17. årh. i dæmpet belysning er en magisk oplevelse. Det gigantiske skib har mere end 14.000 løse genstande af træ, heriblandt 700 skulpturer. Det svenske orlogsskib med ekstra kanondæk skulle have været ét af den svenske flådes flagskibe, men kæntrede og sank på grund af en konstruktionsfejl i skroget i Stockholms havn på sin jomfrurejse 10. august 1628. Skibet blev genfundet i 1956 og bjærget 24. april 1961 og er Sveriges største attraktion, som kan ses på Vasamuseet, Galärvarvsvägen 14, Södre Djurgården.

Stemningsfyldte Gamla Stan

Stockholms gamle bydel, Gamla stan, finder du på øen mellem Norrmalm og Södermalm. Sæt tid af til en slentretur i kvarteret med tætstående middelalderhuse med farvede facader og små porte, hyggelige cafeer og designerbutikker med brugskunst og snævre brostensbelagte gyder. På Stortorget, byens ældste torv, står Stortorgsbrunnen fra 1778 rankt, og i en charmerende bygning fra 1200-tallet ligger torvets ældste restaurant fra 1950, De Svarta Fåren.

Stadshuset - Stockholms rådhus

I det fornemme selskabslokale, Den Blå Sal i Stockholms rådhus, bliver videnskabsmænd og -kvinder, politikere, forfattere og andre hyldet ved den årlige Nobelfest. Byens rådhus, der er bygget i nationalromantisk stil, troner ved Mälarens strand for enden af Kungsholmen på Ragnar Östbergs Plan 1. Fra tårnets top er en flot udsigt over byen, og der er rundvisninger på rådhuset dagligt.

Kreative Södermalm

Syd for City ligger Södermalm, der består af øerne Åsön, Reimersholme og Långholmen og er forbundet med resten af Stockholm via adskillige broer. Hent inspiration i bydelen, kaldet Söder, som tidligere var et arbejderkvarter, men i dag er fyldt kunstnere og trendsættere. Her er et stort udvalg af caféer, gallerier, barer og masser af smarte modebutikker, bl.a. shopping centret Bruno Götgatsbackan på Götsgatan 36 med otte modebutikker med mærker fra Filipp K til H&M. Nyd en frokost eller middag i den rustikt indrettede Restaurant Aktiebolaget Kvarnen, en af Stockholms ældste ølhaller på Tjärhovsgatan 4.

Sejl til Drottningholms slott

Det smukke barokslot, Drottningholms Slott, kom i 1991 på UNESCO’s liste over verdens kulturarv. Slottet blev bygget med det franske slot Versailles som forbillede i 1660. Drottningholm Slot ligger på øen Lovön i Mälaren. Du kan evt. sejle dertil med færgen og samtidig få et smukt kig på Stockholm fra vandet. Ved slottet finder du Herkules-springvandet, der i 1658 blev taget i krigsbytte fra Frederiksborg Slot i Hillerød. Slottet er åbent dagligt fra kl. 10-16.30 maj-august. Tag færgen fra Stadshuskajen.

Fotografiska - Stockholms fotomuseum

Et af Stockholms bedste udsigtspunkter finder du på fotomuseets restaurant på Stadsgårdshamnen 22. Fotomuseet har én af verdens største nutidige samlinger af fotos og fire store udstillinger og omkring 20 mindre udstillinger om året. Her er også en bog- og souvenirbutik og en bar. Restauranten på museets øverste etage drives af den kendte kok Paul Svensson, som har grønne sæsonbetonede retter på menukortet. Torsdag og lørdag forår og sommer er der åbent i museets bar.

På cruise i Skærgården

Mere end 30.000 øer, skær og rev breder sig 80 km østover fra byen til Østersøen. Vil du opleve den flotte svenske skærgård, så tag evt. på Lilla Skärgårdsturen fra Nybrokajen. Fra Strandvägen og Slussen sejler skibe på 25 min. til byens nærmeste skærgård, Stora Fjäderholmen, som har restauranter, boder med kunsthåndværk og et glaspusteri. Fra Strömkajen eller Strandvägen kan du sejle 50 min. til den idylliske skærgårdsby Waxholm med træhuse fra det forrige århundrede, malet i pastelfarver og et smukt hotel. På øen overfor er fæstningen fra 1544, som var piratborg kulisse i en Pipi Langstrømpe film.

Fakta om Sverige

Hovedstaden i Sverige er Stockholm.

Befolkningstal: Ca. 10 mio.

Areal: Ca. 447.435 km²

Afstand fra Danmark: Ca. 523 km til Stockholm

Mest besøgte attraktion: Stockholm med bl.a. slotte, den gamle by og Vasa-skibet, men Sverige er også et land med en natur man dyrker aktiv ferie i som skiløb, vandring, kano- og kajakture, cykling m.m. 

Mere information:

Turistinformation: Sverige