Oplev imponerende tranedans ved Hornborgasjön
Log ind Log ind
Oplev imponerende tranedans ved Hornborgasjön

Oplev imponerende tranedans ved Hornborgasjön

Tranedans ved Hornborgasjön i Västergötland kan opleves to gange om året, når de majestætiske fugle trækker hhv. mod nord eller syd. Vil man opleve op mod 15.000 fugle på én gang er ultimo marts, primo april den bedste årstid. På en firedages tur til Hornborgasjön oplever man også meget andet på rejsen.

Anne-Vibeke Isaksen

Anne-Vibeke Isaksen

Vært og rejsejournalist

Tilføj favorit

Tranedans ved Hornborgasjön

Som kronen på værket skal vi se tranerne. Det hele foregår ved Hornborgasjön, der er en 35 km2 stor sø mellem Vänern og Vättern i Västergötland. Her er der gode udsigtspunkter, så vi får et godt indtryk af de imponerende fugle. Her er også en lille café og en udstilling, hvor man kan lærer mere om traner. I og med det er turens højdepunkt er der afsat rigtig god tid til at gå en tur i området og nyde de spændende fugle.

Tranen er en imponerende fugl

Tranen er en stor fugl, der kan blive op til 1,20 meter høj og veje op til seks kg. Den har lange ranglede ben og lang hals med et lille hoved. Fjerdragten er primært grå. Den yngler i Nordeuropa og det er på vej til ynglepladserne, at man her kan opleve dem. Den stopper primært for at spise og hvile, men også for at gøre kur. Tranedansen menes både at være en parringsdans og en afmærkning af territorium. Det er et imponerende syn, og så er det let at se, fordi det foregår hele tiden. Tranerne trompeterer og lyden af deres stemmer er intens og kan høres på lang afstand. Det bedste tidspunkt at se tranerne er fra slutningen af marts til midten af april, men man ved aldrig hvornår der er flest fugle. Selv om her kun er et par tusinde traner, får man stadig et imponerende indtryk af dem og det er i sig selv hele rejsen værd.

Lidköping som udgangspunkt

Den smukke by Lidköping i Västergötland ved Sveriges største sø Vänern, er udgangspunktet for vores rejse. Her fra er der fine oplevelser i selve byen, men også gode udflugtsmuligheder til Kinnekulla, Trollhättan og Hornborgasjön. Byen, der har 25.000 indbyggere, er både kendt for sine hyggelige sommerarrangementer i byen og aktiviteter på søen. I marts måned er her mere stille. To gange om ugen hele året rundt, er der dog marked på det lokale torv, foran det gamle smukke rådhus fra 1674.

Udflugt til Läckö Slot og Kålandsö

I området besøger vi også Läckö Slot, der ligger på halvøen Kålandsö i Vänern. Slottet, der er helt tilbage fra 1298, er normalt lukket på denne årstid, men åbner uden for sæsonen for større grupper. Det er netop én af fordele ved at rejse i en gruppe. En letforståelig svensk guide fortæller inspirerende om slottets mangeårige historie på en to timers rundvisning. Slottet er indhyllet i tåge og her hersker nærmest en eventyragtig stemning omkring det. Vandet omkring slottet er stadig helt frosset til. Om sommeren er der koncerter og masser af arrangementer.

Endagstur til Göteborg

På turen er der også en udflugt til Göteborg, der er Sveriges næststørste by. Fra Ramberget kan man se hele Göteborg og skærgården. Det er hele gåturen værd at komme op på toppen, der ligger 87 moh. Her hører man knap nok den pulserende storby. Det gør man til gengæld på gadeniveau. Göteborg sover aldrig. Det er en storby med en spændende historie, smukke seværdigheder, grønne områder og gode shopping muligheder. På denne tur har vi 1½ time på egen hånd, hvilket ikke er så meget til så omfattende en by. Man kan nå en gåtur i centrum og opleve sporvognsmiljøet og så vil jeg anbefale, at man lægger vejen forbi den smukke gamle domkirke fra 1633. Er man her på en hverdag, kan man også nå at shoppe og her kan der være gode penge at spare pga. kursforskellen mellem danske og svenske kr. Man kan også bare nyde byens stemning fra en bænk i en af de mange parker eller gå på café.

 

En afstikker til skærgården og Tjörnbroen

På turen tilbage til Lidköping gøres der ophold ved Tjörnbroen, der er 664 meter lang og den største af de tre broer, der forbinder Stenungsund på fastlandet og øen Tjörn. Broen er mest kendt for den omfattende ulykke 18. januar 1986, hvor et norsk tankskib Star Cipper påsejlede broen og flere omkom. Den nuværende kabelhængebro er fra 1981, hvor den blev indviet af Kong Carl 16. Gustav.

Trollhättan og de imponerende sluser

På denne rejse er der også arrangeret en udflugt til Trollhättan, som også ligger ved Vänern og er en del af Sveriges mest imponerende bygningsværk - Göta-kanalen. Sammen med den østre- og vestrekanal forbinder Vänern, Göta Elv og Trollhättan-kanal Stockholm med Göteborg eller sagt på en anden måde Østersøen med Kattegat. Trollhättan-kanalen er lige som resten af Göta-kanalen et enormt bygningsværk pga. af de store højdeforskelle.

44 meters højdeforskel

10 km gravet kanal og otte sluser skulle der til, før man kunne sejle direkte fra Vänern til Göteborg. Der er 44 meters højdeforskel og det var den største udfordring i arbejdet. Udgravningsarbejdet blev påbegyndt i 1718, men var først færdig i 1800 og der var sluserne allerede for små til datidens skibe. Det nuværende slusesystem er fra 1975 og sluser hvert år mere end 10.000 skibe og lystbåde igennem.

Husk Fallenes dage i juli

Tredje weekend i juli er der altid mange turister i Trollhättan, fordi man fejrer Fallenes dage. Her åbnes der flere gange om dagen for sluserne og vandet får frit løb. Det er et imponerende syn, men i det hele taget er stemningen omkring sluserne fascinerende, når der er gang i den.