10 steder du skal opleve i Berlin
Log ind Log ind
10 steder du skal opleve i Berlin

10 steder du skal opleve i Berlin

Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: Riis Rejser

Berlin har alt og kan besøges hele året. Berlin er ikke bare Tysklands smukke og historiske hovedstad. Det er også en by, som danskerne i den grad har taget til sig og som vi besøger med lige så stor fornøjelse som London og Paris, fordi byen har meget at byde på, men nok også fordi det er så let at rejse dertil.

Anne-Vibeke Isaksen

Anne-Vibeke Isaksen

Vært og rejsejournalist

Tilføj favorit

Brandenburger Tor - Berlins varetegn

Et af de mest populære steder i hele Berlin og noget alle turister skal se på rejsen er hele byens varetegn, Brandenburger Tor. Den 26 meter høje og 60 meter brede port er den bedst bevaret af i alt tre tilbagestående byporte. Berlinmuren passerede tæt vest om Brandenburger Tor, hvorfor byporten også blev et symbol på frihed, da muren faldt i 1989. Den står på "Parizer Platz" for enden af de to berømte hovedgader "Unter den Linden" og "Strasse des 17. Juni". Pladsen er i dag flydt med gøgl og underholdning – og det er hele året

Brandenburger Tor er Berlins vartegn og på alle årstider et fantastisk smukt og historisk sted.

Brandenburger Tor er Berlins vartegn og på alle årstider et fantastisk smukt og historisk sted.

Dette indhold kræver et aktivt
abonnement

Læs mere

Har du allerede et abonnment?

Få overblik over Berlin

Det 365 meter høje symbol for DDR, tv-tårnet på Alexanderplatz, kan du se uanset hvor end du befinder dig i byen og fra toppen får du også en fin udsigt over hele Berlin og dens mange bydele. Når først du har været oppe i tårnet, så har du et visuelt overblik over byen. Det er bedst i godt vejr, men du kan også vælge at besøge det om aftenen og spise en middag i 207 meters højde. Historien om Tv-tårnet er tæt forbundet med Berlin delt i to. Tårnet, der stod færdig i 1969 i det tidligere Østberlin, blev ikke bare et tv-tårn, men et politisk symbol på storhed og styrke mod vesten.

Det 365 meter høje symbol for DDR, tv-tårnet på Alexanderplatz, kan du se uanset hvor end du befinder dig i Berlin.

Det 365 meter høje symbol for DDR, tv-tårnet på Alexanderplatz, kan du se uanset hvor end du befinder dig i Berlin.

Udsigt fra Tv-tårnet i Berlin

Fra toppen er der en imponerende udsigt til den verdensberømte allé "Unter den Linden" og Berlins smukke varetegn Brandenburger Tor. I det fjerne ses også "Strasse des 17. Juni" og byens grønne åndehul Tiergarten. Frem for alt så er der fra Tv-tårnet udsigt til en hel hovedstad, som har så ufattelig meget at byde på.

Prenzlauerberg er en del af det gamle Østberlin og i dag et hyggeligt område med små butikker og restauranter.

Prenzlauerberg er en del af det gamle Østberlin og i dag et hyggeligt område med små butikker og restauranter.

Gå til Brandenburger Tor

Det er en smuk gåtur på ca. 2,5 km fra Tv-tårnet til Brandenburger Tor og der er masser af attraktioner undervejs. Tag også gerne en sejltur på floden Spree, der går gennem Berlin, hvis du trænger til at hvile benene. Bådene sejler fra domkirken.

Du går bl.a. forbi Berliner Dom, der er en protestantisk kirke på øen Spreeinsel i floden Spree.

Du går bl.a. forbi Berliner Dom, der er en protestantisk kirke på øen Spreeinsel i floden Spree.

Denkmal für die ermordeten Juden Europas

I det centrale Berlin og få hundrede meter fra Brandenburger Tor ligger en af Berlin helt store historiske monumenter - Das Denkmal für die ermordeten Juden Europas - Mindesmærke for Europas myrdede jøder​ med 2711 steler i forskellige højder fordelt over 19.000 m2. Der er også en underjordisk udstilling. Monumentet symboliserer Holocaust og er til minde om de ca. seks mio. jøder, der mistede livet under 2. Verdenskrig.

Berlinmuren og East Side Gallery

Over alt i Berlin er byen ærlig om sin historie. Det gælder både 2. Verdenskrig og den kolde krig. East Side Gallery er en 1.316 meter lang rest af Berlinmuren, der går langs med floden Spree. Der er 106 forskellige motiver malet af 118 kunstner fra 21 lande. Alle malerier symboliserer på hver sin måde frihed og et af de mest omtalte og fotograferede er "Dødens kys", hvor Sovjet lederen Brezhnev og DDR leder Honecker kysser hinanden.
Vil du se mere Berlinmur, så kan Bernauer Strasse og Gedenkstätte Berliner Mauer anbefales.

Check Point Charlie

Hvis du gerne vil opleve en af Berlins gamle grænseovergange, så er Check Point Charlie (Friedricksstrasse / Zimmerstrasse) stedet. Her står et par soldater og lader som om de tjekker pas og om du har sine rejsepapirer i orden. Det er selvfølgelig bare for sjovt og for en Euro kan du få et billede sammen med dem. Her ligger også en museum, der fortæller historien.

Oplev Berlin i Trabant

Der er mange måder at komme rundt i Berlin på. Det er en stor by til fods, U-Bahn kører døgnet rundt, taxa, segways og cykler findes over alt. Skal du opleve Berlin og særligt det tidligere Østberlin på en hel særlig måde, så er en byrundtur i Trabant en sjov og anderledes oplevelse. Du kører selv, men der også guide på. Turen kræver kun alm. kørekort og en god portion smil, for det er lidt af en udfordring at køre en Trabant.

Moderne Potzdammer Platz

Berlins moderne bydel og finansielle centrum ved Potsdammer Platz byder på glasfacader over de store indkøbscentre og arkitektegnede skyskraber, der sig over hovederne på dig. Det er en stor kontrast til det gamle og historiske Berlin, men også det mest iøjnefaldende bevis på, at tyskernes hovedstad har meget at byde på. Udsmykningen er utrolig og uanset hvor man kigger hen kan man kun blive imponeret. Her er utrolig smukt og lyset er en skøn kontrast til det mørke og kolde decembervejr.

Flere end 50 julemarkder i Berlin

Der er flere end 50 julemarkeder i Berlin, og et af de mest besøgte er på byens smukkeste plads, Gendarmenmarkt, der ligger ved kirkerne Französischer Dom og Deutscher Dom, samt Berlins koncerthus. Selvom der er mest hyggeligt på Gendarmenmarkt om aftenen, kan det også anbefales at besøge dette julemarked om dagen, for der er virkelig mange mennesker om aftenen uanset ugedag. Markedet byder på underholdning, mad fra hele Europas og masser af boder. Berlins uendelige shoppinggade, hvor du også finde shoppingcentret KaDeWe, har selvfølgelig også sit eget julemarked. Det er mindre end Gendarmenmarkt men bestemt også hyggeligt. Så der er julemarkder for en hver smag. Fælles for dem alle er den gode stemning – msåke fordi kulden gør, at man sagtens kan drikke et ekstra glad Glühwein – gløgg.

Berlin i bus, kør-selv, camping eller på cykel

Hvis du vil cykle til Berlin, så går det er meget fin international skiltet cyklerute fra København på ca. 700 km.
En bustur er komfortabel, fordi der er guide med undervejs. Du sidder godt, og der er god plads til benene. Du serviceres hele vejen og der er sørget for alt på destinationen.
I egen bil har du friheden og fleksibiliteten til selv at bestemme, men skal til gengæld sørge for alt selv. Er du til camping findes der flere campingpladser i udkanten af byen.

Dette indhold kræver et aktivt
abonnement

Læs mere

Har du allerede et abonnment?

Fakta om Berlin

Berlin er hovedstad i Tyskland og er en af landets 16 delstater. 

Befolkningstal: Ca. 3,5 mio.

Areal: Hele Tyskland er ca. 357.376 km²

Afstand fra Danmark: Ca. 356 km til Berlin 

Mest besøgte attraktion: Metropolen Berlin har mange flotte pladser, et rigt kulturliv med både museer og koncerter.

Mere information:

Turistinformation: Berlin

Turistinformation: Tyskland

Rejs til Tyskland med Riis Rejser:

Se rejserne med Riis Rejser her