Hyggelige Rüdesheim – centrum for Rhinens perler
Log ind Log ind
Hyggelige Rüdesheim – centrum for Rhinens perler

Hyggelige Rüdesheim – centrum for Rhinens perler

Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: Riis Rejser

Hyggelige Rüdesheim ligger smukt placeret på vestlige side af Vesteuropas længste flod Rhinen. Det er et perfekt udgangspunkt for at opleve højdepunkter som Koblenz, Lorelei, Deutsches Eck og Mosel. En perlerække af oplevelser kun 700 km fra Danmark.

Anne-Vibeke Isaksen

Anne-Vibeke Isaksen

Vært og rejsejournalist

Tilføj favorit

Rüdesheim - en hyggelig købstad

Rüdesheim er utrolig hyggelig og et godt udgangspunkt for at se området. Her bor kun 10.000 indbyggere og denne lille købsstad er fyldte med små gader med barer og restauranter, hvor der er en herlig stemning. Byen ligger langs Rhinen og i byens baghave gror den gode vin, der serveres på stort set hvert et gadehjørne. På modsatte siden af den imponerende flod ligger den væsentligt mere fortravlede by Bingen.

Den store livsnerve

Rhinen er på alle tænkelige måder livsnerven i området og en vigtigt del vejnettet for de enorme pramme med gods. Togbanen, der også går langs floden, er også meget aktiv, men kan på ingen måde fragte de samme mængder gods som på floden. Det er en lidt grå forårsdag, alligevel fornemmer vi klart alt det, liv floden bidrager til. Det er fascinerende i sig selv, at sidde og studerer de mange skibe. Både dem der kæmper sig op ad floden og dem der suser af sted med strømmen.

Verdensberømte Drosselgasse

Rüdesheim er spækket med turister og i den tre meter smalle gade Drosselgasse, høres sprog fra hele verden. Gaden på 144 meter skal opleves, selv om butikkerne alle sælger det samme. Kukure er åbenbart en meget populær salgsvare til turisterne. Der er i hvert fald ure over alt. De mange ure er dog ikke indstillet til samme tidspunkt, men måske er det for at illustrere, at tid på ingen måde er vigtig, når du rejser. Der handler det mere om at være i nuet og indsnuse stemningen - lige der hvor du er.

Væk fra turistræset

Det tager dog ikke mange minutter at komme væk fra mængden, for i byens baghave ligger vinmarkerne side om side og her er der både cykel- og vandrestier. For et mindre beløb kan du tage svævebanen op til et af Tysklands mest markerende monumenter - Niederwalddenkmal. På vejen op får du en flot udsigt over hele dalen og dens mange vinmarker.

Imponerende udsigt fra Moder Germania

Det 38 meter høje monument med det meget tyske navn Niederwalddenkmal, blev rejst i 28. september 1883, for at markere samlingen af Det tyske Rige, efter den fransk/preussiske krig. Statuen på toppen måler 10,5m og symboliserer Moder Germania, der holder imperiets sværd i den ene hånd og den tyske kejserkrone i den anden. Kejser Wilhelm troner på sin hest i et relief under Moder Germania. Monumentet er på alle måder storslået og udsigten er i top.

Det usædvanlige kloster St. Hildegard

Vi besøger også klostret St. Hildegard, hvor der venter os en lidt anderledes oplevelse. Søster Veronika er nemlig dansker og nonne på stedet. 
Hun fortæller gerne om livet som nonne og det er interessant for jeg aldrig tidligere mødt en nonne, der er så åben om sit livsvalg. 
Det er nu mere end 25 år siden søster Veronika kom til det velholdte kloster St. Hildegard og det er en herlig oplevelse at hun så gerne fortæller om livet på stedet.

Helbredende kryddersnaps

Besøget på klostret afsluttes på en ret overraskende måde. 
Der er nemlig smagsprøver af huset egenproduktion af vine og husets helt egen specialitet – en form for kryddersnaps, der efter sigende kan helbrede.

Mere vin langs Rhinen

Vi er omgivet af vinmarker, så hvad er mere nærliggende at fortsætte til en rigtig vinsmagning på Weingut Magdalenenhof, der også ligger med udsigt til Rhinen. Her får vi et interessant indblik i den omfattende vinproduktion, der omfatter både hvide, rosé og rødvinen. Guiden fortæller både om planterne, markerne og selve produktionen. Det er yderst interessant.

Sejltur på floden skal opleves

Fra vandsiden får vi måske det allerbedste vue til landskaberne omkring Rhinen og de er helt specielle. Vinmarkerne pryder de fleste steder, men vi sejler også forbi andre hyggelige byer som Rüdesheim. Flere steder troner forsvarsværker og gamle borg på strategiske gode udsigtspunkter. Undervejs fortæller guiden hele tiden hvad vi sejler forbi og det vidner om et område, hvor oplevelser ligger som perler på en snor. På båden får vi også fornemmelse af strømmen i floden. De store pramme kæmper sig opstrøms, men for dem, der har kursen mod Nordsøen, hvor floden udmunder, går det langt lettere. Vi sejler en time på den livlige flod, hvorefter vi går i land for foden af den måske mest kendte klippe ved floden.

Klippen Lorelei

Klippen er opkaldt efter sagnfiguren Lorelei, der ifølge bl.a. Heinrich Heines digt fra 1824, ledte søfolk i ulykke. Med sin skønhed fik hun dem til at kæntre i den stærke strøm nedenfor klippen. Det er et sted, hvor floden også slår et ordentligt knæk og dermed betragtes som yderst farligt. Der er flere monumenter af Lorelei i området.

Dagstur til Cochem ved Mosel

Cochem har rødder helt tilbage fra slutningen af 800-tallet. Den gamle by, der ligger langs Mosels bred, består hovedsageligt af gamle bindingsværkshuse, der skaber en hyggelig stemning. På en bakketop ligger den gamle Reichsburg med en strategisk god udsigt over byen og floden. Borgen blev anlagt i 1100-tallet, og selvom den har ligget i ruiner i en længere periode, blev den i slutningen af 1800-tallet genopbygget i nygotisk stil. En af Cochems samlingspunkter er den gamle rådhusplads, der dog ikke er overfyldt i dag, fordi det er forårskoldt.

Mere god vin - moselvin

Efter lidt tid i byen på egen hånd, er det nu på tide at få frokost, der selvfølgelig skal nydes med et godt glas vin. Og hvilket sted er bedre til frokost og vinsmagning end hos den lokale vinproducent. Både maden og vinen er god, og stemningen når endnu en gang fine højder.

Deutches Eck ved Koblenz

Deutches Eck ved Koblenz er en landtange, der ligger hvor Rhinen og Mosel mødes. Tidligere blev landtangen brugt som nødhavn for de mange skibe på Rhinen, men i 1888 blev havnen nedlagt og i stedet blev der opstillet en rytterstatue af kejser Wilhelm den 1., der var den første tyske kejser i nyere tid. Kejser Wilhelm d. 1. er især kendt herhjemme, for at han i 1864 lod sine soldater, under ledelse af regeringschefen Otto von Bismarck, erobre Lauenborg, Slesvig og Holsten, der lige siden har været tysk eje.

Siegfrieds mekaniske musikmuseum i Rüdesheim

Siegfrieds Mechanisches Musikkabinett er en verden for sig. Museet huser et utal af spændende selvspillende musikinstrumenter, lirekasser og grammofoner, fra før verden gik af lave. Ejeren af museet Sigfried Wendel, fik ideen til museet med de mange selvspillende instrumenter på en rejse til USA, og i 1969 åbnede han museet i byen Hochheim. Bygningen blev dog hurtigt for lille og i 1973 flyttede det til et nedlagt vinkollektiv i Rüdesheim. Her løb han dog også hurtigt tør for plads, og samtidig var placeringen ikke optimal, da det ikke var nemt for turisterne at komme dertil. I dag ligger museet i en smuk gammel riddergård, lige ned til Drosselgasse. Og med sine omkring 350 forskellige instrumenter, er der virkelig noget at opleve på museet. Her bliver du uden tvivl i godt humør.En helt speciel kaffe

Aften- og nattelivet i Rüdesheim er en oplevelse for sig, med de mange barer og krostuer. Her kan du bruge lige så meget tid som du nu ønsker. Der er dog en ting du ikke skal gå glip af og det er Rüdesheimer kaffe. Efter en lang dag, med spændende oplevelser, er det godt at slappe af med en kop aftenkaffe, og her i byen har de virkelig forstået hvordan en kop kaffe skal laves. Først hældes der brændevin og sukker i koppen, som så flamberes. Så kommer der kaffe i, og sidst men ikke mindst godt med flødeskum og chokoladestykker. Nu er det tid til at nyde kaffen, mens det lokale band spiller op til dans.

Rüdesheim - dejligt feriested

Efter en herlig lille uge, er det nu ved at være tid til at vende næsen mod Danmark. Bussen henter os alle ved hotellet, og bliver hurtigt og effektivt pakket hvorefter vi sætter kursen mod nord. På hele rejsen har vi haft privatchauffør, fantastisk guide, der både sørger for det praktiske og alle historierne om det vi ser. Hotellet sørger for god nattesøvn og mad, og lige uden for døren venter alle oplevelserne. Dejligt sted.

Fakta om Tyskland

Hovedstaden i Tyskland er Berlin. 

Befolkningstal: Ca. 83 mio.

Areal: Ca. 357.376 km²

Afstand fra Danmark: Ca. 356 km til Berlin, ca. 842 km til München 

Mest besøgte attraktion: Metropolerne Berlin og Hamborg men også mange andre byer - kejserbyerne og middelalderbyer med bindingsværk m.v. Tyskland byder på rigtigt meget inden for kultur - og husk de hyggelige julemarkeder.

Mere information:

Turistinformation: Tyskland

Rejs til Tyskland med Riis Rejser:

Se rejserne med Riis Rejser her