Ferie blandt tårnhøje kaktus i Saguaro Nationalpark, Arizona
Log ind Log ind
Ferie blandt tårnhøje kaktus i Saguaro Nationalpark, Arizona

Ferie blandt tårnhøje kaktus i Saguaro Nationalpark, Arizona

Du har sikkert set de tårnhøje kaktus på film, men i virkeligheden er den endnu mere imponerende og der er mange af dem i Saguaro Nationalpark i Arizona.

Anne-Vibeke Isaksen

Anne-Vibeke Isaksen

Vært og rejsejournalist

Tilføj favorit

Vi triller stiller af sted på den jævne og ensrettede asfalterede vej gennem en af USAs mest imponerende nationalparker. Der er en stemning af fuldstændig ro og vild begejstring i bilen. Her er mageløst. Siden vi forlod Los Angeles for flere dagen siden har landskaberne været særdeles ensformige langs "Interstate 10". Nu er vi i det røde land, hvor ørken, prærie og mindre grupper af bjerge er det mest karakteristiske, men også det, der fascinerer. Lange lige strækninger med motorvej så langt øjet rækker og med få "Roadhouses" på vejen. Roadhouses er en blanding af en tankstation, lille købmandsbutik, værksted og simpel overnatningssted - med andre ord et sted, hvor de flestes rejsebehov kan indfries.

Kæmpekaktus er symbol på det vilde vest

For mange af os er de femten meter høje kaktus "Giant Saguaro" et af de mest markante tegn på det vilde vest. Saguaro National Park, der ligger fordelt på begge sider af byen Tucson i staten Arizona, er fyldt med dem. De er alle vegne og ses så langt øjet rækker. Som majestætiske magtsymboler på overlevelse i en ubarmhjertig og barsk natur, strækker de mod himler langt over vores små hoveder. Ind i mellem sidder vi bare og studerer den naturfilm, der kører foran os. Vi mangler ord for, hvor flot her er. Og så alligevel udbrydes der ind i mellem i vild begejstring "wow så se deeeer".Saguaro Nationalpark, Arizona

1,6 mill. kæmpekaktusser

Der er flere end 1,6 mill. Saguaro-kaktusser i hele nationalparken, og de vokser ganske naturligt som det eneste sted i hele verden. De kan blive op til 200 år gamle og veje et ton. Saguaro National Park, der er en del af Sonoran-ørkenen, dækker to områder fordelt nordvest og øst for byen Tucson. I 1933 underskrev præsident Hoover det sidste stykke papir, der gjorde parken til en realitet. Siden er forholdene blevet udviklet med bedre informationsmateriale og tilhørende rangers, der holder øje med, at forholdene i parken er i orden. Ved hovedindgangen er der informationscenter, toiletter m.m. Det anbefales at stoppe og tjekke forholdene, før du kører ind.

Maj og juni er den bedste årstid, hvis du vil se de smukke kaktusblomster.

Maj og juni er den bedste årstid, hvis du vil se de smukke kaktusblomster.

Cykle eller vandre i Saguaro Nationalpark

I Saguaro National Park er der mere end 264 km markerede vandrestier. Med mindre du er meget erfaren, så start i det små. Naturen, varmen og de mange dyr i området, er meget anderledes, end det vi kender hjemmefra. Mange ture varer ½ til 1 time og gør, at du stadig føler, du er langt væk fra bilen og civilisation i det hele taget. Husk at læs alle regler for både vandring og cykling i parken. Der holdes godt øje med, at du overholder reglerne for naturens bevarelse. 
Husk rigeligt med vand - her er varmt året rundt.

Varieret natur og dyreliv

Naturen virker på en måde øde og alligevel er den rig på både et varieret dyre- og planteliv. Der er mange forskellige slags kaktusser og ørkenplanter, der vokser i alle slags højder. Dyr er der også mange af, selv om her virker livløst. Seks forskellige slags klappeslanger, landskildpadder, kaniner og egern. Hver for sig og sammen er de fascinerende, fordi deres levevis i den grad er tilpasset de barske forhold, som vi mennesker ville lide under efter kort tid. Regn forekommer af og til, men når det regner, kan det være meget voldsomt, hvilket gør, at du skal holde nøje øje med kaskader, der vælter ned fra bjergene. Det kan ikke anbefales at opholde sig i parken i dårligt vejr.

Vi kigger både ned og op

Vi kører, stopper, går nogle mindre ture, for at få naturen helt tæt på. Først når man bevæger sig ud i bakkerne og står side om side med Saguaro-kaktusserne, får man den klare fornemmelse af, hvor store de er eller med andre ord, hvor små vi er. En voksen mand kan ikke nå rundt om dem og hver nål er på størrelse med en stoppenål - og lige så hård, så pas på. Vi kigger både ned og op. Op mod de store kæmper og ned for at tjekke jorden - man ved jo aldrig, hvad der gemmer sig under buskene …

Saguaro ses bedst i bil eller autocamper pga. de enorme afstande, men selv om du er kørende, så sæt god tid af. Det er en naturoplevelse af de helt store.

Fakta om Saguaro Nationalpark, indgang vest

Saguaro Nationalpark er opdelt i to parker, der ligger på hver sin side af byen Tucson.

Etableret: 1933 af præsident Hoover, men etableret som Nationalpark 1994.

Udtales: Sa-Wah-Ro

Antal af kaktus: 1,6 mill. fordelt over på 370 km².

Alder: De ældste er over 200 år

Campingpladser: Campingpladserne ligger som perler på en snor og er både lette at finde og bruge. Bo f.eks. på Saguro National Park – east (kun telt) eller Voyager RV Resort, Tucson 

Husk: Solen er ubarmhjertig, husk rigeligt med vand og godt fodtøj - gerne høje vandrestøvler.

Bedste årstid: Maj og juni, hvor langt de fleste kaktusser blomstre.

Mere information:

National Park Service: Saguaro National Park