10 steder du skal opleve ved Cinque Terre
Log ind Log ind
10 steder du skal opleve ved Cinque Terre

10 steder du skal opleve ved Cinque Terre

De fem byer Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola og Riomaggiore klynger sig til de lodrette klipper helt ud til Middelhavet. Her guider vi dig til de bedste oplevelser i Cinque Terre.

Rasmus Schønning

Rasmus Schønning

Fotograf

Tilføj favorit

Cinque Terre - Italiens smukkeste og mest dramatiske kyststrækning

Cinque Terre, der direkte oversat betyder de fem lande, selvom det er fem byer, ligger helt ud til Den italienske Riviera og er måske Italiens smukkeste og mest dramatiske kyststrækning. Cinque Terre, der strækker sig over 12 km kystlinje, er i dag nationalpark og optaget på Unescos verdensarvsliste siden 1997. Du kan vandre på forskellige og meget kuperede stier langs kysten eller oppe i bjergene, sejle mellem byerne, men du kan også gøre som de fleste gør, tage med et af de mange tog, som kører hele døgnet mellem byerne. Der er ingen campingpladser i de fem byer, men det er der nord for i Levanto og syd for i nærheden af La Spezia.

De fem byer ligger helt ud til Middelhavet og er forbundet med vandrestier.

De fem byer ligger helt ud til Middelhavet og er forbundet med vandrestier.

Monterosso al Mare – den nordligste by

Når du skal besøge de fem byer i Cinque Terre er det næsten umuligt at gøre det i bil. Der er andre måder som er langt mere praktiske og toget, som kører mellem byerne (men også mellem Levanto og La Spezia).

Monterosso al Mare, der er den største af de fem byer med næsten 2.000 indbyggere, består af to bydele den gamle Centro Storico og den nye Fegina og førstnævnte er klart den mest charmerende, hvis du vil rundt og opleve noget. Mange, der holder ferie i Monterosso al Mare når aldrig videre på rejsen, fordi der er flere sandstrande at vælge imellem og det er der ikke på samme måde i de resterende fire byer. Strandene er private og solsenge og udstyr til leg på vandet lejes.

Strandene i Monterosso al Mare er privat, så det koster penge at bruge liggestolene.

Strandene i Monterosso al Mare er privat, så det koster penge at bruge liggestolene.

Den gamle bydel er helt gratis

Det er til gengæld helt gratis at gå i den gamle og meget smukke bydel, hvor smalle snoede gader byder på souvenirbutikker, små listige restauranter og isbarer. Det eneste åbne område er Piazza Garibaldi og herefter bevæger du dig op i de snørklede gader, hvor også de smukke gamle kirker som f.eks. St. Giovanni fra 1307 imponerer med de smukke sorte og hvide marmorsten. I 1870 åbnede jernebanestrækningen første del langs kysten ind til Monterosso og det åbnede helt nye muligheder for den historiske by.

Snup en dukkert i Vernazza

Efter få minutter med toget kommer du til den næste by, som er den næste perle på denne smukke kyststrækning. Vernazza den er på alle måder helt anderledes end Monterosso, hvilket kan undre en, når de to byer ligger så tæt på hinanden. De geografiske forhold gør, at samtlige gader og trappepartier er smalle og stejle og i højsæsonen går turisterne næsten skulder mod skulder. Vernazza har en meget lille strand, der også er havn og der er rift om pladsen i vandet, hvor der både bades og sejles. Fra molen får du det flotteste billede af byen med den smukke Santa Margherita kirke fra 1318 med det 40 meter høje klokketårn, der nærmest står på Middelhavets blå bølger. Det tager ca. to timer at vandre fra Monterosso til Vernazza, og det går for at være en af de mest imponerende og mest krævende vandrestier i Cinque Terre. Vi hopper i stedet på toget og fortsætter til den midterste by i Cinque Terre – Corniglia, der igen er helt anderledes end både Monterosso og Vernazza.

Dramatiske Corniglia

Corniglia ligger også i et særdeles ufremkommeligt terræn, men i stedet for at være klemt inde på lodrette klippekanter, ligger byen på et klippefremspring 100 moh. eller knap 400 trappetrin over togstationen. På en varm sommerdag er det strabadserende for de fleste, men det er hele turen værd for Corniglias gamle bydel er særdeles charmerende. Husk at gå helt ud på kanten, hvor der venter en imponerende udsigt over Middelhavet og du kan også ane de andre Cinque Terre byer i det fjerne. Corniglia har modsat de andre Cinque Terre byer ingen havn og har primært levet af landbrug og dyrkning af vin. Den meste kendt vin fra området er hvid og hedder - ja Cinque Terre.  

Farvestrålende Manarola

Vi tager igen toget mod syd til den fjerde by på kysten nemlig Manarola, der igen er sin helt egen. Byens store samlingspunkt er havneområdet, hvor der bade og soles på ganske få kvadratmeter. Der oser af sommer hygge fra de små gaderestauranter, hvor hver en centimeter bliver udnyttet, men de unge kæmper om at finde den højeste klippekant de kan spring ud fra. Hvis du har badetøj med, så snup en forfriskende dukkert, men vær opmærksom på, at du skal være god til at svømme. På steder som disse kan du bare sætte dig og sidde og nyde alt det, der sker omkring dig.

Vandring og vin i Manarola

Manarola, der er den anden mindste by i Cinque Terre, er på alle måder sin helt egen by omgivet af de smukke terrasser med vinmarker, der omkranser hele byen. Det er et helt uvurderligt stykke arbejde, der i tidernes morgen har været med at få dette landskab omdannet til noget, der kunne dyrkes. Flere vandreture går op gennem vinmarkerne og flere steder kan du smage på den populære hvidvin.

Kærlighedsstien Via Dell´Amore mellem Manarola og Riomaggiore

Via Dell´Amore er vandrestien, alle kan klare. (Husk at tjekke om den er åben). Det er den absolut letteste, fordi den kun er en km lang. Den er flisebelagt, så klapvogne og rullestole kan være med. Ca. midt på ruten klamrer en meget lille, men særdeles romantisk cafe sig til klippekanterne.

Via Dell´Amore går mellem Manarola og Riomaggiore. Husk at tjekke om stierne er åbne på turistkontorene i byerne.

Via Dell´Amore går mellem Manarola og Riomaggiore. Husk at tjekke om stierne er åbne på turistkontorene i byerne.

Den smukkeste solnedgang i Cinque Terre

Uanset hvor i Cinque Terre du befinder dig, så er tiden omkring solnedgang noget helt særligt. Tiden går i stå og alle sætter sig med en kæreste i hånden og et glas vin og nyder dagens sidste lys. Det er ikke mindre en magisk. Den smukkeste solnedgang i Cinque Terre er dog uden sammenligning på havnen i Manarola, så oplever du det billede af Manarola, som bruges alle steder, når Cinque Terre skal profileres. Det er med god grund, for det er gudesmukt.

Solnedgang i Manarola ved Cinque Terre.

Solnedgang i Manarola ved Cinque Terre.

Den sydligste af byerne – Riomaggiore

Vi er nået til den sidste og sydligste af byerne Riomaggiore, der bogstaveligt talt ligger klemt inde mellem klipperne på en måde, så man knap forstår, at det har været muligt at bygge her. Jeg kan ikke lade være med at tænke på, at de første, som kom dertil, har fundet det helt oplagt at slå sig ned, men godt de gjorde det, for hvor er der smukt. Husene klistrer sig op af klippevæggene, og de lodrette klipper er geniale til udspring – altså for dem som tør, men det er til stor underholdning for alle os, der kigger på. Der er ikke meget plads, men alligevel er der plads til både, restauranter og souvenirbutikker. Det er meget imponerende.

God mad i Cinque Terre

Lad det bare være sagt, du spiser godt over alt i Cinque Terre og især, hvis du er vild med fisk og skaldyr. Du betaler også for det, hvis du sætter dig ind på en restaurant, men det er også skøn ferie-forkælelse at gøre det en gang i mellem. Du kan også bare købe en sandwich eller den lokale specialitet focaccia og finde en plads i solen. Du spiser virkelig godt på Trattoria dal Billy, hvorfra du også kan nyde en uforglemmelig solnedgang over Manarola og Middelhavet. I Riomaggiore fik vi det lækreste fisk på Ristorante Dau Cila – en lille bitte restaurant midt i den lille havn.

Alt godt fra havet er oplagt på disse kanter.

Alt godt fra havet er oplagt på disse kanter.

Den mest strabadserende måde at opleve Cinque Terre

Vandring er af gode grunde meget populært på disse kanter, men det er ikke for folk i dårlig form, for enten går det stejlt op eller stejlt ned. Uanset om de går hele strækningen på 12 km, der ikke lyder af meget eller kun dele af den (undtagen Via Dell’ Amore), kræver det gode ben, solide vandrestøvler og en rygsæk med proviant mm. Skiltningen er ok, men bemærk der er flere ruter. Det er kun i byerne, der kan være lidt udfordrende at finde de steder, hvor stierne fortsætter, og der er flere stier at vælge imellem, og sidste men ikke mindst kan de være lukket pga. jordskred. Er du frisk på det, så venter der helt anderledes oplevelser af Cinque Terre.

Vandrestierne i Cinque Terre er ikke for nybegyndere, men er du frisk på det, så venter der helt uforglemmelige naturoplevelser på den dramatiske kyststrækning.

Vandrestierne i Cinque Terre er ikke for nybegyndere, men er du frisk på det, så venter der helt uforglemmelige naturoplevelser på den dramatiske kyststrækning.

Den letteste måde at opleve Cinque Terre

Du kan sejle mellem alle fem byer, når vejret tillader det, og bådturen er som prikken over i´et, fordi du får alle fem byer fra vandet. Her bliver det endnu mere tydeligt, hvor imponerende smukt de fem byer ligger. I dag er Cinque Terre på alle tænkelige måder et besøg værd, også selvom der er mange turister, og det er, uanset om du vælger den strabadserende vej i bjergene eller med tog og båd.

Både sejler mellem alle fem byer, men husk at tjekket vejrudsigten, for vindforholdene kan gøre, at de springer en by eller to over.

Både sejler mellem alle fem byer, men husk at tjekket vejrudsigten, for vindforholdene kan gøre, at de springer en by eller to over.

Fakta om Italien - Cinque Terre

Cinque Terre består af de fem byer (fra nord) Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola og Riomaggiore.

Cinque Terre strækker sig over 12 km kystlinje, og er i dag nationalpark samt optaget på Unescos verdensarvsliste siden 1997.

Afstand fra Danmark: Ca. 1.500 km fra den dansk tyske grænse 

Gode råd: Husk gode vandrestøvler, rygsæk og proviant, hvis vandrestierne skal udfordres. (Undtagen Via Dell´Amore). Husk at tjekke om stierne er åbne.

Campingpladser i Cinque Terre: Der er ingen campingpladser i selve nationalparken. Vi boede på Camping Acqua Dolce i Levanto.

Mere info:
Turistinformation: Italien

Turistinformation: Cinque Terre