Alanya - masser af oplevelser og overaskende charterferie
Log ind Log ind
Alanya -  masser af oplevelser og overaskende charterferie

Alanya - masser af oplevelser og overaskende charterferie

Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: Ans Rejser

Tyrkiske Alanya er mest kendt for et vidunderligt klima, skønne sandstrande lige ud til et azurblåt Middelhav og en bagende sol, som solhungrende dansker elsker, men Alanya er meget mere. Overraskende og fyldt med oplevelser.

Anne-Vibeke Isaksen

Anne-Vibeke Isaksen

Vært og rejsejournalist

Tilføj favorit

Den gamle bydel i Alanya

Den seks kilometer lange gamle bymur i Alanya følger byens høje forbjerg, og bag dem ligger Alanyas gamle bydel, der er det mest interessante område i byen. Alanya kan dateres helt tilbage til 20.000 år før vores tidsregning og er du historisk interesseret er hele Tyrkiet fyldt med spændende historie. Borgen og den gamle bymur, der er fra 1300-tallet, ses overalt og flere steder kan du gå på eller langs bymuren, og der er masser af flotte udsigtspunkter.​

Du kan gå på bymuren langs vandet.

Du kan gå på bymuren langs vandet.

Det røde tårn

Ved havnen ligger Det Røde Tårn (Kızılkule), der er ottekantet og 30 meter højt. Det var havnens forsvarstårn i Seljuk-tiden og i dag er der udstillinger om Alanyas historie. Fra tårnet går der en smuk gangbro langs havnens oprindelige fæstningsmure til Tyrkiets eneste tilbageværende eksempel på et skibsværft fra Seljuk-æraen. De buede haller, der er bygget ind i kysten, er åbne mod havet. Gangbroen fortsætter til en lille vagttårnsbygning fra Seljuk-æraen.

Det smukke røde tårn i Alanya.

Det smukke røde tårn i Alanya.

Besøg cafeen Tisana

Få du brug for at hvile benene, når du går langs vandet, så tøv ikke der er også et væld af hyggelige restauranter og cafeer som f.eks.  Tersane, der oser af Middelhavsstemning. Stedet er både kendt ofr brunch, en køling drink eller et glas traditionelt tyrkisk te.

Tersane Cafe direkte på bymuren.

Tersane Cafe direkte på bymuren.

Svævebanen i Alanya

En skøn måde at opleve Alanya på, er ved at hoppe på svævebanen, der forbinder Cleopatra Strand med Ehmedek. Den 900 m lange svævebane kører dagligt, og turen hen over klipperne er fantastisk. Den nederste station ligger lige bag ved Cleopatra stranden, mens den øverste station ligger lige uden for porten til Alanya Slot. Du kan, når du er her, vandre længere op ad skråningen for at udforske de historiske bygninger og ruiner.

Den 900 m lange svævebane kører dagligt, og turen hen over klipperne er fantastisk.

Den 900 m lange svævebane kører dagligt, og turen hen over klipperne er fantastisk.

Det bedste udsigtspunkt

For at få en fornemmelse af hele Alanya bugten, kan du med fordel tage op til en anden af byens udsigtspunkter, Bektas. Her ligger det store ” Jeg elsker Alanya” skilt, der i ren Hollywood-stil blev opsat i 2017 sammen med 9 tyrkiske flag. Hele området er en stor rekreativ legeplads for hele familien.

Udsigten ud over den gamle bydel i Alanya.

Udsigten ud over den gamle bydel i Alanya.

Aftensmad med uforglemmelig udsigt

Panorama er en herlig restaurant, der ligger oppe på bjerget med den mest fantastisk udsigt ud over hele Alanya bugten. Om aftenen er det en hel særlig oplevelse og et særligt sted at spise i løbet af ferien.

Alanya by night set fra Panorama.

Alanya by night set fra Panorama.

Tag på sejltur i bugten

Fra ca. maj til oktober sejler masser af turbåde fra Alanya Havn. Der er hele og halvdagsture rundt om de dramatiske klipper, hvor du kan besøge de huler, som piraterne engang gemte sig. På alle ture er der stop, hvor du kan hoppe i vandet. De vigtigste grotter, der besøges på turene, er Piratgrotten, Damlatas Grotten, Fosforlu Grotten og Kærlighedsgrotten. Hver aften er der også kortere solnedgangsture.

Skibene ligger side om side og der er mange forskellige ture,

Skibene ligger side om side og der er mange forskellige ture,

En tur i baglandet

På en rejse til Alanya, hvor meget er klassisk charter med strand, hoteller og pools, så er en tur ind i baglandet noget, som du aldrig glemmer. Baglandet er en kæmpe kontrast til kysten. De snoede veje følger floden, hvor der er mange steder med små rekreative områder, der er bygget langs floden. De bruges flittig af de lokale i juli måned, når der er ekstrem varmt. 

Et af de mange picnic steder ved floden.

Et af de mange picnic steder ved floden.

Dim dæmningen - et bygningsværk og en seværdighed

En lille times kørsel fra Alanya ligger den 391 m lange og 134 meter høje Dim dæmning, der siden 2008 har forsynet hele Alanya bugten med strøm. Naturen på disse kanter er hel ekstrem smuk og bjergene ses så langt øjet rækker. Det er en kæmpe kontrast til kysten.

Dim dæmning er 391 m lange og 134 meter høj.

Dim dæmning er 391 m lange og 134 meter høj.

Små landsbyer med store kontraster

Hele området oven for Dim dæmningen er fyldt med små hyggelige landsbyer, hvor ældre mænd sidder under torvets store træer, små markeder og moskeer, der er åbne for offentligheden, men husk at følge reglerne med at dække dig til og stille skoene uden for. De lokale er særdeles venlige. De er ikke gode til engelsk, men de smiler og viser gerne deres varer fra markedet frem.

Charter-Alanya - så let er det at komme på ferie

Hele dette ferieparadis ligger kun små fire timers flyvning fra Danmark. Hotellerne i alle prisklasser ligger som perler på en snor og strandene er både til afslapning og vandsport som at snorkle, paraglide eller anden form for sjov sport på havet. 

De fleste bor i bydelen Oba og ligger lige syd for Alanya. De to byer er vokset sammen, så Oba i dag er en del af Alanya, men når du går på gaden, kan du dagtens få fornemmelsen af være i en mindre tyrkisk by med butikker, der trækker sig helt ud på fortorvet, masser af restauranter og naturligvis en moske. 

I landsbyerne går livet sin rolige gang.

I landsbyerne går livet sin rolige gang.

Skønne strande naturligvis

Alanya er fyldt med skønne strande og uanset hvor du bor, så er du tæt på dem. Der er solsenge, vandsport og barer. Du skal bare komme og slappe af.

Cleopatra stranden nord ofr den gamle by.

Cleopatra stranden nord ofr den gamle by.

Fakta om Alanya - Tyrkiet

Hovedstaden i Tyrkiet er Ankara. 

Befolkningstal: Ca 79,5 mio.

Areal: Ca. 783.356  km2

Afstand fra Danmark: Ca 2.698 km

Mest besøgte attraktion: Storbyer som Ankara og Istanbul. Tyrkiet er ideelt til charterferie, men også kendt for at have fine badestrande og gode muligheder for at vandre.

Mere information:

Turistinformation: Tyrkiet

Rejsebureau: Ans Rejser

Få de sidste nye rejsetips fra Anne-Vibeke

Få de sidste nye rejsetips fra Anne-Vibeke

Vores nyhedsbrev er fyldt med gratis inspiration til din næste rejse, Anne-Vibekes bedste rejsetips, gode tilbud, men også nyt fra KLUB Anne Vibeke Rejser, hvor du kan se tv-programmer i fuld længde, deltage i foredrag mm.

klub

Bliv abonnent af Klub Anne-Vibeke Rejser

Tilmeld dig Klubben